Westfriesland

Rotary Koggenland vereeuwigd op eigentijds schutterijportret

Schutterijportret Rotary Koggenland door Carla van de Puttelaar

KOGGENLAND – De Hoornse schutterij, in vier immens grote doeken tussen 1649 en 1655 geportretteerd door meesterschilder Rotius, heeft een tweede eigentijdse variant. De internationaal bekende portretfotografe Carla van de Puttelaar legde na Rotary Hoorn de Compagnie, ook Rotary Koggenland vast. De twee  fotoportretten van 150 bij 75 cm meter  zijn tot 5 december toegevoegd aan de grote overzichtstentoonstelling over Rotius in het Westfries Museum.

De Hoornse schutterij verdedigde de stad in tijden van oorlog en onrust. In het midden van de zeventiende eeuw verloor de schutterij zijn militaire functie en werd het meer en meer een sociëteit. De heren ontmoetten elkaar, aten en dronken samen, wisselden nieuwtjes uit en deden zaken. Daarnaast bleef de schutterij goede dingen voor de stad doen. De gelijkenis met de huidige serviceclubs bracht het museum op het idee om een eigentijdse variant van de schutterij te laten maken.

Hedendaagse meesterportrettist Carla van de Puttelaar

Het museum ging daarvoor een samenwerking aan met een hedendaagse meesterportrettist, de internationaal bekende fotografe Carla van de Puttelaar.  Haar werk is te zien in diverse musea en galeries in onder andere Parijs en New York. Rotary Hoorn de Compagnie werd de eerste die zich door Van Puttelaar liet vastleggen. Rotary Koggenland  was woensdag 7 september de tweede serviceclub die het eindresultaat in de Schutterijzaal kwam bewonderen. Met aansluitend natuurlijk een rondleiding langs de Rotiustentoonstelling.

Van Puttelaar heeft de in totaal 30 leden van de twee rotaryclubs, ook dames, geportretteerd met voorwerpen die een relatie hebben met hun beroep.

Historisch verantwoorde co-financiering

De link met het verleden blijkt ook uit de financiering van dit project. Net zoals in de zeventiende eeuw betaalt iedere ‘schutter’ zijn of haar eigen portret. Met de meeropbrengst financiert het museum de grote Rotiustentoonstelling die nog tot en met 18 september is te zien in het museum. ‘Een moderne, maar historisch verantwoorde versie van cofinanciering’, legt de directeur van het Westfries Museum, Ad Geerdink uit. ‘Deze manier van werken past helemaal bij wat we als museum van de Gouden Eeuw proberen te doen: op een verrassende manier heden en verleden met elkaar te verbinden.’

Direct enthousiast

Voorzitter Alex Kamps van Rotary Koggenland vertelt: ‘Iedereen was direct enthousiast over het idee na de enthousiaste presentatie van Ad Geerdink. We zouden meedoen als de helft ja zou zeggen. Dat aantal hebben we ruimschoots gehaald. Uiteindelijk hebben 17 leden meegewerkt aan het portret.’

Dit jaar is het 350 jaar geleden dat de Hoornse meesterschilder Jan Albertsz Rotius op 42-jarige leeftijd overleed. Het Westfries Museum organiseert ter gelegenheid daarvan een grote overzichtstentoonstelling van de beste schilder die Hoorn heeft gekend. Hij maakte portretten en stillevens. Zijn schilderijen vallen op door een grote rijkheid aan details. Om dit te benadrukken heeft het museum een aantal eigentijdse kunstwerken toegevoegd aan de expositie die zijn geïnspireerd op details uit de werken van Rotius. De eigentijdse schuttersstukken van Carla van de Puttelaar zijn daarvan ook een mooi voorbeeld.

De Rotius tentoonstelling kwam tot stand dankzij bijdragen van  Fonds 21, VSB-fonds en Vereniging Rembrandt.

Rotary Koggenland vereeuwigd op eigentijds schutterijportret

To Top