Het NHD meldt dat er opnieuw een harde klap is in de West-Friese bouwwereld. Het bedrijf speciaal voor metselwerken van Visser & Mol, “Visser en Mol Metselwerken” in Hoogkarspel is dinsdag op verzoek van de directie failliet verklaard. Door het faillissement verliezen 52 medewerkers hun baan.
Op 2 juni 2012 was één van de eigenaren van Visser en Mol, de heer Piet Mol nog in de uitzending bij ‘Westfriesland in Bedrijf’. Hij gaf toen ook al aan dat het een uitdagende tijd is voor de bouw.
In december 2011 sprak Remco Ipema de financieel directeur met radio 1 over de positie van dat moment. Hij vertelde in het interview over het aantal medewerkes en de omzet verwachtingen. “In 2009 werkte er meer dan 200 man, nu zijn het er 104. In 2010 verdween ‘de flexibele schil’ uit het bedrijf. Er werden geen Zelfstandigen Zonder Personeel meer ingehuurd. Dit jaar (2011) moest hij nog eens 22 mensen ontslaan. De omzet van 20 miljoen naar 14 miljoen dit jaar (2011). Voor volgend jaar (2012) staat er 8 miljoen op de bouwbegroting.” In oktober had hij maar voor ruim anderhalf miljoen aan opdrachten, het jaar ervoor was dat nog tien miljoen.
In hetzelfde interview vermelde Ipema dat vroeger Amsterdam de maximale afstand was. Nu probeert hij ook opdrachten in Den Haag en omgeving te krijgen. Anderhalf uur rijden.
Nu is het augustus 2012 en moet het bedrijf van de 130 medewerkers nu helaas afscheid genomen worden van ruim één derde van het totale personeelsbestand.
Update 27 augustus 2012:
De directie heeft als toelichting op het faillisement: “Door het uitblijven van nieuwe opdrachten, het uitvoeren van verliesgevende projecten en het uitblijvende uitzicht op herstel van de situatie heeft de bank het beschikbare krediet opgezegd. Hierdoor is de betaling van de lonen voor de medewerkers over de afgelopen periode onmogelijk geworden en zag de directie geen andere mogelijkheid. Het metselbedrijf voerde werk uit in onderaanneming van meerdere grote en regionale bouwbedrijven op grote en middelgrote projecten. Door het wegvallen en schuiven van grotere (woning) bouwprojecten en tegenvallen projectresultaten zijn ook de voorafgaande jaren 2010 en 2011 met verlies afgesloten en daarmee de reserves van het bedrijf verbruikt. De aanhoudende malaise in de bouw en de nog steeds teruglopende bouwproductie veroorzaken een ongemeen felle concurrentie en prijzenslag in de onderaanneming metselwerken, waarbij aanbiedingen 10% tot 20% onder de kostprijs worden gedaan. Gezien de financiële positie en de orderportefeuille heeft metselbedrijf geen kans in deze markt om te overleven.”
Volgens het faillissementsdossier was het verlies in 2010 € 230.674 en in 2011 € 109.474. Er komt ook geen doorstart voor het metselbedrijf. Het onderhanden werk worden uitgevoerd door het bouwbedrijf.