Column van Otto

Column van Otto: Het verschil tussen taak en werk

Zaterdag 7 september 2013 – Column van Otto: Het verschil tussen taak en werk

Is daar dan verschil tussen, hoor ik u denken. Ja dus! Dat leerde ik kort geleden van een collega-ondernemer Olivier. Ik ging met hem een dag op pad en – zoals dat gaat – we streken neer op een terrasje. De serveerster kwam er aan, vroeg wat we wilde drinken en even later kwam haar collega met de twee gewenste biertjes, die hij keurig voor ons neerzette. Een normale gang van zaken waar niets op tegen is. Allebei deden hun taak naar behoren. Maar deden ze ook hun wérk? Volgens Olivier niet!

Nee: we kwamen daar voor de beleving!

Waarom gingen hij en ik daar zitten? Om bier te drinken? Nee, ben je gek! Om de hoek zat een supermarkt; daar hadden we voor hetzelfde geld een sixpack kunnen kopen! Om even te zitten? Dan hadden we ook een bank in het park kunnen zoeken. Nee: we kwamen daar voor de beleving! Het was in Friesland, in Heeg, we keken uit over het grachtje. Zonnetje erbij; pils, heerlijk! Dat was het idee.

jullie zijn vast toe aan een biertje

Stel dat er nu twee cafe’s naast elkaar zitten met ongeveer dezelfde uitstraling. Stel je voor, dat eerste café, daar zaten wij nu. Stel dat het bij het tweede café zo was gegaan: we waren aan komen lopen en in de deuropening had een serveerster gestaan die vanuit de deuropening ons vriendelijk had geknikt en uitnodigend naar een vrij tafeltje had gewezen. Zij zou ons hebben ingeschat en voorzichtig hebben aangenomen dat we met een boot waren gekomen. Dus haar eerste woorden zouden dan ook zijn iets in de trend van: “zo heren, lekker wezen varen?”. Wij zouden dat bevestigd hebben en in het korte gesprekje dat erop zou volgen zou ze ons het gevoel geven dat we welkom waren. Dankzij het naambordje op haar kleding zouden we weten dat ze Mirthe heette. En het opnemen van de uiteindelijke bestelling zou naadloos aansluiten, iets in de trend van: “Varen maakt dorstig; jullie zijn vast toe aan een biertje, zal ik twee lekker koele huisbiertjes van de tap gaan halen?”, waarop wij dan volmondig ja geknikt zouden hebben!

wij zouden die Mirthe opzoeken!

Deze aanpak kost natuurlijk meer tijd en bij een vol terras zal het niet altijd lukken. Maar kijk eens wat een verschil het maakt in beleving! We zouden het wel uit ons hoofd laten om een volgende keer bij dat eerste café te gaan zitten waar we nu zaten; wij zouden die Mirthe opzoeken! Mirthe doet haar werk namelijk. En dat is: ervoor zorgen dat wij als gast een optimale beleving hebben.

Die dag hebben Olivier en ik ons pilsje opgedronken en hebben een prachtdag gehad op het water. Maar hoe die serveerster nou eigenlijk heette? Geen idee!
Populair deze week

To Top
*/ ?>