Column van Otto

Column van Otto: Zatlappendag

Als vreemdeling in een nieuwe stad heb je iemand nodig die je wijst op de plaatselijke tradities die je niet mag missen. Dat was dit jaar mijn buurman (A-je-to, buurman!) die mij duidelijk maakte dat ik écht naar Lappendag moest komen.

“maar het was nu natuurlijk een slechte tijd om te beginnen”

Dus stond ik maandag met 1 bekende en 5 volslagen vreemden in goud-geel-glinsterend-gerstenat te happen op De Breed. Ik voelde me een vreemde eend in de bijt, maar gelukkig helpt alcohol enórm bij flauwe kletspraat, dus het ging snel beter.

Van de vijf bleek Marco ondernemer te zijn: freelance projectmanager ICT. Dat gaf aanknopingspunten voor een iets minder flauw gesprek. En Mariska bleek met plannen voor een eigen bedrijf rond te lopen, “maar het was nu natuurlijk een slechte tijd om te beginnen”.

dan heb je in betere tijden een enorme voorsprong

Dat idee schijnt bij meer mensen te spelen. Volgens mij is juist nu is de beste tijd om te starten! Als jouw concept alleen sterk genoeg zou zijn om rendabel te zijn als het economisch weer beter gaat, dan is het blijkbaar niet zo’n best concept! Terwijl als je NU start en je doet nu alle ervaring op, dan heb je in betere tijden een enorme voorsprong: jij hebt leren ondernemen! Jij kent het klappen van de zweep!

Later ging ik – met diezelfde Mariska – in een attractie. Het was dat ding wat naast de kerk stond, tegenover de Stadskroeg. Een schijf die schuin ging met draaiende wagentjes. Een mooi symbool voor het ondernemerschap: je kijkt er naar, je ziet dat het hard kan gaan, het glimt dus je stapt in. Eenmaal in het wagentje krijg je een beklemmend gevoel: er drukt iets op je maag: een flinke beugel! Dat is het verantwoordelijkheidsgevoel wat er bij hoort. Opeens gaat het draaien: lekker! Beweging! Licht! Muziek! Je geniet van de dynamiek!

Maar dan gaat het economisch slechter: het gaat schuin! Je karretje gaat schommelen, harder en harder! Je wordt heen-en-weer geslingerd, je moet je soms goed schrap zetten en soms -om kramp te voorkomen – juist even loslaten. Je zou er uit willen, naar die vertrouwde veiligheid, maar dat kan niet: je hebt gekozen en de rit gaat verder: door-en-door! En dan, als je er net aan begint te wennen, komt de wereld weer terug op de plaats waar hij hoort: onder je. Gelukkig kon je hier niet over de kop!

Mariska vond het maar niks, die attractie…

Otto

Otto@Westfrieslandinbedrijf.nl

[soundcloud url=”http://api.soundcloud.com/tracks/107309964″ params=”” width=” 100%” height=”166″ iframe=”true” /]
Populair deze week

To Top
*/ ?>