Column

Column Robert-Jan Knook: Minder minder minder

6 januari 2018 – Column Robert-Jan Knook: Minder minder minder

Je staat toch raar te kijken als de slager zegt: mag het een onsje minder zijn? Juist, het is altijd MEER. Meer dan je in eerste instantie dus van plan was. Meer dan je misschien wel wilde. Het is te vaak, meer meer meer. Zeker nu de economie weer op stoom is gekomen. Iedereen wil altijd maar meer. Meer geld, meer geluk, meer eten, noem maar op. Stond er met de feestdagen niet weer meer op tafel? En bleef er niet weer meer over? Het lijkt wel of onze maatschappij steeds meer draait op meer. Alsof we als mensen altijd maar meer nodig hebben om onze behoeften te bevredigen.

Stop! Mag ik in het nieuwe jaar is pleiten voor minder, minder, minder.

Stop! Mag ik in het nieuwe jaar is pleiten voor minder, minder, minder. Ja, die hebben we eerder gehoord en die deed wat stof opwaaien, maar die bedoel ik natuurlijk niet. Nee, ik wil pleiten voor een pas op de plaats. Voor een moment van reflectie. Voor even nadenken voordat je weer meer wilt. Gewoon even minder. Minder ruzie, minder eten (dat komt goed uit na de feestdagen), minder stilzitten. Gewoon een klein beetje minder. Opdat we dan met z’n allen minder chagrijnig zijn, minder snel dood gaan en minder ziek zijn.

Een nieuw jaar geeft nieuwe kansen om te bewegen, ook als ondernemer. En dan niet alleen fysiek maar juist ook om nieuwe plannen te maken. Minder theorie en wat meer praktijk. Gewoon doen dit jaar.

tel je zegeningen, wees tevreden met wat je hebt.

Ik wordt 50 dit jaar. Misschien daarom wel mijn pleidooi voor minder. Maar dan wel om er uiteindelijk beter van te worden. Beter als mens, beter als ondernemer, beter voor een ander. En tel je zegeningen, wees tevreden met wat je hebt. Kijk is om je heen en realiseer je waar je staat, in welk land je woont en hoe veilig het hier is. Kijk naar je dierbaren die je mee mag nemen dit nieuwe jaar in.

Zoals een Rotarygenoot van me ooit zei: sta eens even stil, kijk om je heen en ga weer door.

Lijkt me een mooie start van het nieuwe jaar.
Populair deze week

To Top
*/ ?>