Column

Column Marjolijn Dölle: Open Hiring

10 april 2019 – Column Marjolijn Dölle: Open Hiring

Vorige week was ik bij een lezing van Start Foundation over “Open Hiring”. Wat is “Open Hiring”, hoor ik je denken. Ik zal het kort toelichten.

In Amerika is in de jaren 90 een man (Bernie Glassman) opgestaan die zo begaan was met het lot van mensen die maar niet aan een baan konden komen, en sollicitatie na sollicitatie afgewezen werden, dat hij daar verandering in wilde brengen.

Hij besloot een fabriek op te richten en koekjes te gaan bakken. Dat werden uiteindelijk Brownies, en de afnemer werd Ben & Jerry’s, die er ijs van maakte. Hij noemde de fabriek Greyston Bakery naar de naam van het gebouw, Greyston Mansion. De koekjesfabrikant stelde vervolgens een bericht op en zei: “iedereen die kan werken en hier wil werken krijgt een baan, zodra er een vacature is”.

Talloze mensen meldden zich aan. Er werd een lijst opgesteld. En nog steeds geldt:  zodra je boven aan de lijst staat krijg je een baan. Het maakt niet uit of je een gat in je CV hebt, of een detentieverleden, of een beperking, er wordt gewoon niet naar gevraagd. Als jij gemotiveerd bent en je kunt het fysiek aan, ben je welkom.

Menig kandidaat was zo gelukkig met de kans die hij kreeg en zo blij met het vertrouwen dat in hem gesteld werd, dat hij meteen prima functioneerde.

Greyston gaat ervan uit dat je leert van je fouten en ze daarna niet weer maakt.

Alle nieuwe medewerkers bij de koekjesfabriek krijgen bij de start een 10-kansen kaart. Kom je een keer te laat, maak je een keer ruzie op de werkvloer, is je kleding niet schoon, houd je je niet aan de regels…..Greyston gaat ervan uit dat je leert van je fouten en ze daarna niet weer maakt. Daarom krijgen mensen 10 kansen. De praktijk leert dat de medewerkers gemiddeld 5 kansen nodig hebben, en daarna zonder problemen hun werk doen.

Ook heeft Greyston Bakery een lifecoach ingezet. Iemand die altijd beschikbaar is om mensen op weg te helpen als ze met problemen kampen. Schulden, zorg voor kinderen, een scheiding, gezondheid….het maakt niet uit wat er speelt, Greyston zorgt ervoor dat je geholpen wordt, zodat je je verder op je werk kunt concentreren.

Het klinkt als een sprookje, maar het werkt. Geef mensen een kans, neem ze gewoon aan, geloof in hun motivatie. Zonder CV, zonder sollicitatie, zonder gesprek. Zorg voor een inwerkprogramma met opbouwmogelijkheid en begeleiding. Geef aandacht en vertrouwen, en het resultaat is: meer dan voldoende personeel.

Is dit dan de oplossing voor de krapte op de arbeidsmarkt in Nederland? Deels wel, denk ik. Want dit concept van Greyston is alleen geschikt voor productiefuncties.

Inmiddels is de eerste pilot van Open Hiring in Nederland gestart, bij Mamaloes in Goirle. En webwinkel voor babyartikelen.

Start Foundation wil in Nederland nog een aantal pilots ondersteunen met kennis en begeleiding van een lifecoach. WerkSaam wil zo’n pilot graag samen met Start Foundation ondersteunen.

Dus ben je een ondernemer, heb je productiepersoneel nodig en ben je geïnteresseerd in Open Hiring? Laat het me weten. Marjolijn.dolle@werksaamwf.nl.

 

 

Column Marjolijn Dölle: Open HiringPopulair deze week

To Top
*/ ?>