Column

Column Marjolijn Dölle: WerkSaam en de Gouden Eeuw

12 maart 2019: Column Marjolijn Dölle, directeur Werksaam Westfriesland: WerkSaam en de Gouden Eeuw.

Jawel, 2019 is voor Hoorn het jaar van de Gouden Eeuw. En dat gaat door naar Medemblik en Enkhuizen. En natuurlijk hoort de hele Westfriese regio daar bij.

De Gouden Eeuw valt voor een groot deel samen met de 17e eeuw. Die periode was Nederland –ik citeer Wikipedia-, “De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en maakte een periode van bloei door in de handel, wetenschap en kunsten”.

Nou, ik zie wel wat vergelijkingsmateriaal!

WerkSaam Westfriesland, de gemeenschappelijke regeling der Zeven Westfriese Gemeenten, helpt de regionale arbeidsmarkt te bloeien op het gebied van werken, leren, ontwikkelen, innoveren en participeren. Ik was al trots op WerkSaam, maar nu word ik nog trotser!

In de Gouden Eeuw handelde Nederland over de hele wereld en was Hoorn, evenals Enkhuizen en Medemblik, een wereldstad. Mensen waren nieuwsgierig en leergierig en daardoor werden vele ontdekkingen en uitvindingen gedaan.

Bij de opening van het jaar van de Gouden Eeuw gaf onze directeur van het Westfries Museum, Ad Geerdink, een geweldig college over de Gouden Eeuw. Wat hij ook vertelde, is dat die Gouden Eeuw lang niet voor iedereen een Gouden Eeuw was. De rijken werden steeds rijker en de armen bleven arm. De 80-jarige oorlog eiste vele slachtoffers, en de pest sloeg regelmatig meedogenloos toe.

Als we kijken naar de huidige hoogconjunctuur, hebben we nu ook wel weer een Gouden Eeuw. Volop banen, heel veel innovatie en ontwikkelingen en kansen voor iedereen…..nou,…..iedereen?!

In Westfriesland alleen zijn er duizenden mensen die willen en kunnen werken, maar de kans niet krijgen. Ze hebben soms een beperking, waardoor ze aangepast werk nodig hebben of extra begeleiding. Soms zijn ze al wat ouder, waardoor werkgevers het niet aandurven met ze. En soms hebben ze last van angsten of wanen, waardoor ze maar een beperkt aantal uur per week kunnen werken.

Ik geloof echt, dat er heel veel werk gedaan kan worden door deze mensen, als ze de kans maar krijgen. We leven nu dan wel niet in de Gouden Eeuw, maar we kunnen wel heel veel kansen verzilveren, die voor het oprapen liggen.

Er zijn talloze banen. Er is heel veel mogelijk met innovatie en techniek. Er is heel veel mogelijk met begeleiding en coaching. Laten we er samen voor zorgen, dat Westfriesland dit jaar echt en voor iedereen het jaar van de Gouden Eeuw wordt.
Populair deze week

To Top
*/ ?>