Je mag pas de weg op met je scooter of brommer als je verzekerd bent. Als je dit niet doet, dan riskeer je een boete. Hoe kies je een scooter- of bromfietsverzekering die bij je past? En waar moet je allemaal op letten bij het afsluiten van de verzekering? We helpen je op weg met een paar handige tips.
1. Kies de juiste soort verzekering
Er bestaan verschillende verzekeringen. Daarom moet je eerst bepalen welke soort jij nodig hebt. Een scooter of e-scooter verzeker je met een scooterverzekering. Voor een brommer, snorfiets of high speed e-bike heb je een bromfietsverzekering nodig.
2. Kies je dekking
Er bestaan 3 soorten dekkingen: WA, WA+ en All Risk. Een WA-dekking is verplicht. Met deze basisdekking ben je onderweg verzekerd tegen schade die je aan anderen en hun eigendommen veroorzaakt. WA+ heet ook wel beperkt casco en biedt een uitgebreidere dekking. Deze verzekering dekt namelijk ook sommige schades aan je eigen scooter of bromfiets. Heb je een dure scooter en wil je daarom zo goed mogelijk verzekerd zijn? Kies dan voor All Risk. Hiermee ben je tegen bijna alles verzekerd, zelfs tegen schade door diefstal.
3. Vergelijk scooterverzekeringen online
Nu je weet welke dekking je nodig hebt, kun je scooter- of bromfietsverzekeringen gaan vergelijken. De premie die je voor de verzekering betaalt hangt af van verschillende factoren. Zoals je type scooter, je woonplaats en je leeftijd.
Let tijdens het vergelijken niet alleen op de prijs: ook de dekking is belangrijk. Controleer bijvoorbeeld of je helm en andere accessoires meeverzekerd zijn en voor welk bedrag. Aan een spotgoedkope scooterverzekering ben je misschien weinig premie kwijt, maar als de dekking laag is heb je er alsnog weinig aan. Bij schade moet je het grootste deel van de kosten dan namelijk alsnog uit eigen zak betalen.
Goed om te weten: als je schadevrije jaren opbouwt kun je bij sommige verzekeraars voor elk schadevrij jaar korting op je premie krijgen. Hou er wel rekening mee dat je premie bij deze verzekeraars ook weer omhoog gaat zodra je schade veroorzaakt.
4. Bespaar op je premie
Heb je spaargeld wat je niet meteen nodig hebt? Dan kun je er ook voor kiezen om je jaarpremie niet maandelijks te betalen maar in één keer. Bij sommige verzekeraars krijg je namelijk korting op je premie als je deze per jaar betaalt. Op deze manier kun je tot wel 6% op je jaarpremie besparen. Als je niet genoeg spaargeld hebt, dan kun je ook per halfjaar of per kwartaal betalen. Je bespaart dan 2-3% op je jaarlijkse premie.