HOORN – We kunnen allemaal wel een peptalk gebruiken. Dat moet de gedachten zijn geweest van filmmaker Dion Swart en presentator Robert-Jan Knook. OnsWestfriesland.nl en NHN.NU nieuwsnetwerk zijn de uitzendpartners van Peptalk en gaan deze delen op de website voor jullie. Deze week elke dag 1 aflevering en daarna 1 per week, zolang deze pilot serie loopt.
Zij namen woensdag 27 februari de eerste aflevering op van PepTalk een talkshow voor Hoorn. Dit was dus voor de bekendmaking van de verlenging van de lockdown, maar ook het mogelijkmaken van click&collect voor niet-essentiële winkels. In deze eerste aflevering zijn burgemeester Jan Nieuwenburg en ondernemer Marie-France Schutz van de gelijkname modewinkels te gast. Hoe beleven zij de huidige tijden van digitaal ondernemen en vergaderen? En kijken zij naar de komende maanden?
Winkel dicht, maar bedrijf is open
Onderneemster Marie-France Schutz van de gelijknamige modewinkel in Hoorn is net als veel winkeliers getroffen door de sluiting. “Nu we dicht zijn merk je pas wat je had en wat een ontzettend mooi bedrijf we hebben en hoe ontzettend goed onze business liep. Dat hebben we misschien niet altijd zo gewaardeerd. En dat als we nu weer opengaan, dan gaan we daar echt een feest van maken met ballonnen voor de deur.”
Nieuwenburg: “Wat voor mij belangrijk is, is dat we nu ook al wel gaan nadenken aan perspectief, ondanks het feit dat we er al middenin zitten. 9 februari loopt de lockdown af dat we in ieder geval met elkaar kunnen zeggen wat kan nou wel?” Daar heeft Schutz wel een idee bij. “Als we dan nog wel in die lockdown zitten dat er wel het afhalen in de winkels is. Dus dat je dat kan reguleren in tijden dat het wel af halen. Dat is wel, het zou echt wel een stap voorwaarts zijn.”
Nieuwenburg: “Als gemeentebestuur van Hoorn vijf wethouders en gemeenteraad voortdurend ook met de belangen van onze stad bezig. Een gewillig oor daar ook voor. Dus zoek ons ook op en ik denk dat we daar ook uit gaan komen. Ben ik ook optimistisch over.”
Nieuwe binnenstad, toekomst van Hoorn
De Hoornse burgemeester kijkt vooruit naar de toekomst van de stad. “De binnenstad krijgt natuurlijk een enorme klap. Tegelijk denk ik ook dat de maatregelen die de Rijksoverheid nu heeft in het kader van steun, ons tijdelijk toch wel even door die barre tijd heen kan helpen. De bezoekers gaan wel weer komen kijken. In Hoorn gaan we ook in discussie hoe ziet nou de toekomst van het winkelen van de beleving eruit? We spreken over parkeren, over de transformatie van de stad zelf. De ambitie van onze stad is de komende jaren om ook te groeien. 73 duizend inwoners groeit naar 80 in de komende tien jaar. Als je het hebt over winkelstad. Als je het hebt over ondernemen is het van belang dat je toch zoveel mogelijk mensen hebt die hier ook wonen. Maar ook de regio. Hoorn zal de komende jaren in toenemende mate als centrumstad voor die regio worden, dus het toekomstscenario is op zichzelf voor Hoorn helemaal niet zo negatief. Alleen we moeten wel wakker blijven met elkaar. We moeten elkaar blijven opzoeken. En we moeten gezamenlijk die strategie bepalen.”
Wonen in Hoorn en Poort van Hoorn
“En die ambities voor de Poort van Hoorn is een echt manifest. Dan heb je het echt over heel veel woningen, ook over specifieke doelgroepen die graag in die binnenstad leven en consumeren. Die zijn niet onbelangrijk, want dat zijn ook je visitekaartjes. Die vertellen het verhaal van Hoorn als aantrekkelijke stad in de regio en daar liggen ook echt nog heel wat blinde vlekken.”
De situatie nu
Hoe kijkt burgemeester Nieuwenburg naar het heden? “Het klassieke coronavirus is redelijk onder controle. Alleen waar we wel mee te maken hebben is de Britse variant en een andere variant waarvan ook blijkt dat die piekt iets later dan die 9e februari. Dat is zorgelijk. Dus we zullen hoe dan ook nog wel te maken houden met maatregelen die ons toe echt bewegen om nou veilig met elkaar om te blijven gaan, daar ontkomen we tot en met de zomer niet aan. Dat is echt een gegeven. Maar ik denk dat ook dat we met elkaar heel creatief moeten nadenken, ook met het Rijk, hoe kun je toch gaandeweg weer naar flexibele vormen die veilig kunnen zijn? Stapje voor stapjes, eigenlijk weer terug naar normaal.”
Weerbaar maken
“Laat ik het heel eerlijk zeggen. Dit is voor ons nieuw, voor iedereen, maar ook als overheden. Kijk, als je kijkt naar de veiligheidsregio, waar we ons mee bezig branden. Daar hebben we de laatste jaren ons heel erg vooral beziggehouden met cluster buien, wateroverlast. Want Noord-Holland Noord is relatief laag gelegen gebied. Maar er is een nieuw type crisis en ik denk dat gezondheidscrisis in het algemeen de komende tientallen jaren wel vaker zullen voorkomen. Dus we moeten ons daar echt weerbaar opstellen om ons daar ook op organiseren. En we moeten in de toekomst ook niet de situatie krijgen dat er bij dit soort stootjes elke keer weer onze hele economie op onze gat brengt. Dat kan niet. Dus daar moeten we ook met elkaar heel kritisch naar kijken. Hoe kunnen we ons in dat opzicht weerbaar maken. Dat is echt onze opdracht.”