21 november 2022 – Column Gerben H. Bakker: Politiek correct
Diversiteitsquota, genderneutrale toiletten en een verbanning van de pin-up kalender uit de werkplaats; er waait een politiek correcte wind door Nederland. Alles wat vertrouwd is en bewezen succesvol moet vanuit een weersomstuit opeens anders. Waar bemoeit men zich mee? Betaalt de regering soms de salarissen?
Het is de bekende argumentatie uit bedrijfs- en voetbalkantine. De grootstedelijke gekkigheid rukt op naar het Noorden en overspoelt ons mooie West-Friesland. De regio waar we het graag op onze eigen en vertrouwde wijze doen. In de ene branche werken nu eenmaal meer mannen en in de andere overwegend vrouwen, wat is hier mis mee? Hetzelfde geldt voor mensen met een migratieachtergrond en mensen met een handicap, voor zover ze werken dan want hier lopen ze toevallig niet rond. Ook het beroepsonderwijs laat deze afspiegeling zien; de meiden kiezen voor de zorg en de gezonde Hollandse jongens voor techniek.
‘De grootstedelijke gekkigheid rukt op naar het Noorden en overspoelt ons mooie West-Friesland’.
Onlangs sprak Joy Moonen bij het congres van Huis van het werk. Dit regionale kenniscentrum verbindt experts uit de regio rond uitdagingen van personeel en arbeidsmarkt. Op bevlogen en indringende wijze vertelde zij hoe het haar als fysiek beperkte onmogelijk werd gemaakt om te werken. Ook brak zij een lans voor andere groepen die het niet lukt zich in te vechten in het arbeidsproces. Dagelijks hebben zij te maken met vooroordelen als zijnde zielig, dom, lui, te zacht of onaangepast. Dit is geen verborgen agenda maar een ingeslepen gewoonte. Mensen zijn geneigd te kiezen voor mensen waar zij zich in herkennen en het zijn veelal witte, fysiek gezonde mannen die aan de knoppen draaien bij menig bedrijf. En hier doen we ons te kort mee.
‘Mensen zijn geneigd te kiezen voor mensen waar zij zich in herkennen en het zijn veelal witte, fysiek gezonde mannen die aan de knoppen draaien bij menig bedrijf’.
Om een trendbreuk te forceren zijn wij binnen het TechniekPact West-Friesland gestart met een interessant project. Om meisjes en kinderen met migratieachtergrond te prikkelen voor techniek gaan wij vanuit verschillende scholen de technische en sportieve strijd aan met elektrische karts. Hiervoor maken wij dankbaar gebruik van de expertise van welzijnsorganisaties in de regio. Want onbekend maakt onbemind en elk kind moet de kansen krijgen voor de carrière die het wil. Zo blijft geen talent onbenut en krijgen we diverse teams op de werkvloer die elkaar aanvullen en versterken.
Juist in tijden van krapte op de arbeidsmarkt is het tijd de oogkleppen af te zetten. En de voortekenen zijn goed; onlangs vertegenwoordigde Yvanka de Reus als beste leerling opleidingsbedrijf Espeq bij het EK bouwtimmeren in Keulen. Ja lieve mensen, de wereld is aan het veranderen, en dat is een zege. Lang leve de politiek correctheid! Laat de bitterballen maar doorkomen.