HOORN – Na een verbouwing van bijna 3 jaar, opent op 15 juli 2022 het 4-sterren boetiekhotel Heavens Hotel Hoorn en Restaurant The Saint de deuren in De Grote Kerk in Hoorn. Het hotel beschikt over 43 kamers, waarvan 15 suites, in dit rijksmonument uit 1883 in het centrum van de Hoornse binnenstad. Het restaurant beschikt over 230 zitplaatsen binnen en buiten op het terras. Tevens is er een zaalruimte voor gezelschappen tot 130 personen.
De originele hoge gewelven van de kerk, de vloeren van marmer en de trappen met klassieke leuning zijn duidelijk zichtbaar in het hotel. De architecten van Hylkema Erfgoed zijn verantwoordelijk voor het ontwerp, het Haarlemse Hinabaay voor de interieurs.
Historisch gevoel
Audry van de Merwe, General Manager van Dutchen, de uitbater van Heavens Hotel: “De kerk zelf is al uniek, daarbij staat deze in het hart van havenstad Hoorn waar je de invloeden van de Gouden Eeuw kunt proeven. Dat rijke gevoel brengen we terug met een kleurexplosie die op chique wijze in het interieur is verwerkt.” Audry heeft hiervoor ruim 8 jaar bij het gerenommeerde 5-sterren hotel The Dylan Amsterdam gewerkt.
The Saint Food & Wine
Op de begane grond combineert restaurant The Saint hemelse smaken met lokale producten. Het restaurant beschikt over 230 zitplaatsen binnen en buiten op het terras. De karakteristieke kerkelijke details zijn ook in het gehele restaurant terug te vinden zoals togen, glas-in-lood, nisjes en grote bogen. De grote bar is centraal gelegen in het midden van de kruiskerk.
Franse keuken met Westfriese allure
Onder leiding van chefkok Christian Hooiveld, kookt de keukenbrigade volgens de Franse traditie, maar met een West-Friese twist. De geboren Horinees werkte onder andere als chef bij Brasserie van Baerle in Amsterdam. Christian: “Geweldig dat ik de traditie van een Franse brasserie bij The Saint voort mag zetten, die had Hoorn nog niet. Denk aan Franse klassiekers van topkwaliteit, zoals een steak tartare of boeuf bourguignon. In onze gerechten verwerken we veelal ingrediënten van lokale ondernemers. Dat geeft veel vrijheid om onze gasten steeds opnieuw te verrassen.”
Lokale partners
Met de geboorteregio van de chef centraal is er veel te ontdekken en wil hij gasten meenemen op een ontdekkingsreis door Westfriesland door gebruik te maken van smaken en producten uit de streek, zoals de eeuwenoude delicatesse de Hoornsche broeder, een plat krentenbrood met een rijke vulling van suiker en kaneel. Al jaren doorkruist Christiaan Hooiveld de regio om inkopen te doen bij agrarische ondernemers voor hoogwaardige ingrediënten en heeft dit vertaald in een uitgebreide veganistische lunchkaart. Ook zijn de handen ineengeslagen met lokale partners als Midiwines voor een rijke selectie aan Franse wijnen en de welbekende Hoornse Patisserie, Spataro.
Zaalruimte
Een prachtige zaal bevindt zich apart van het restaurant met een eigen ingang aan het Kerkplein. De bijzondere ruimte combineert de authentieke elementen van de monumentale kerk met moderne faciliteiten en biedt plaats voor een gezelschap tot 130 personen. De uitbaters zien kansen voor de ruimte te verhuren voor een huwelijk, privé diner of vergadering en kan daarbij worden gecombineerd met overnachting in het hotel.