18 mei 2022 – Column Marjolijn Dölle: Vacature voor iemand met een psychische kwetsbaarheid??
https://youtu.be/B3re5ITw0jo
Afgelopen zaterdag was het Eurovisie Songfestival. Ik ben zelf geen grote Songfestivalfan, maar als oud-inwoner van Abbekerk vond ik wel dat ik mijn oud-medeinwoner S10 moest horen, zien en bewonderen. Want ga er maar aan staan zeg, om op je 21ste op zo’n podium te staan met je zelf geschreven lied. Dan heb je lef en stalen zenuwen. Van de in totaal 40 deelnemende landen bereikte S10 met haar lied “De Diepte” de 11e plaats. Wat een topprestatie!
Eigenlijk is iedere vorm van psychische kwetsbaarheid een enorm taboe.
Maar ik bewonder S10 niet alleen om haar zangprestatie en performance, maar vooral omdat zij een voorbeeld en inspiratiebron is voor veel mensen. Want S10 kampte jaren met depressies en psychoses, waarvoor zij is opgenomen en behandeld. Eigenlijk is iedere vorm van psychische kwetsbaarheid een enorm taboe. Mensen die er last van hebben of hebben gehad praten er liever niet over. En veel werkgevers wijzen sollicitanten die durven te vermelden dat zij in het verleden met een psychisch probleem te maken hebben gehad direct af. Want onbekend maakt onbemind. En ‘eens een gek altijd een gek’ is nu eenmaal een hardnekkig vooroordeel.
Maar S10 laat op fantastische wijze zien dat we met alle vooroordelen de vloer aan kunnen vegen! Zij is heel open over haar psychische problemen. Zij staat op het podium, zingt en straalt met haar teksten en persoonlijkheid aan alle kanten uit: “Kijk, luister! Het gaat goed met mij. Ik ben er, ik leef, ik groei, ik doe mee.” En natuurlijk heeft zij het heel moeilijk gehad, maar zij heeft de balans weer gevonden, en kan gewoon meedoen. Nou ja “gewoon”?! Buitengewoon dus!!
‘eens een gek altijd een gek’ is nu eenmaal een hardnekkig vooroordeel.
En dus is zij een voorbeeld. Want zoals S10 zijn er nog duizenden mensen die last hebben of hebben gehad van psychoses, depressie of welk psychische ziektebeeld dan ook. Daar rust een taboe op, omdat we het vaak niet begrijpen. Dan houden we maar afstand. En dat is precies waarom er ongelooflijk veel mensen met een psychische kwetsbaarheid langs de zijlijn staan. Terwijl zij wel willen en kunnen werken. Misschien is een iets langere inwerkperiode nodig, wat extra coaching en begeleiding. Maar geloof me en kijk naar S10!
Dit jaar is er in onze regio extra veel aandacht om mensen met een psychische kwetsbaarheid naar werk te begeleiden. Het grootste probleem daarbij is om werkgevers te vinden, die ze een kans willen geven. Bent u als werkgever op de hoogte wie van uw medewerkers last heeft of heeft gehad van psychische problemen? Stimuleert u openheid hierover? Bent u door het verhaal van S10 ook geïnspireerd en overtuigd? Mensen met een psychische kwetsbaarheid kunnen gewoon meedoen in werk. Maar ze moeten wel een kans krijgen!
Wilt u zo’n kans bieden? Neem dan contact op met het Werkgeversservicepunt Noord-Holland Noord. www.wsp-nhn.nl.