ANDIJK – Het Fieldlab Waterstof in Agri NHN is officieel van start gegaan. Greenport Noord-Holland Noord, Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord en New Energy Coalition bundelen hun krachten met agrarische ondernemers en andere belanghebbenden om een Fieldlab voor waterstoftoepassingen in de agrisector te realiseren. Het Fieldlab Waterstof in Agri wordt dé praktijkomgeving waar bedrijven, kennisinstellingen en overheden samenwerken aan waterstoftechnologie en -infrastructuur.
De feestelijke start van het Fieldlab vond plaats bij Rainbow Colors in Andijk, een van de deelnemende locaties. Tijdens het informatieve programma bespraken de aanwezigen de totstandkoming en het doel van het project. Er werd gediscussieerd over de kansen en uitdagingen van waterstof in de agrarische sector, terwijl agrarische ondernemers hun plannen met betrekking tot waterstof met elkaar bespraken.
Startmoment
Onder het toeziend oog van Koen Delanghe, de programmamanager voor Nederland bij de Europese Commissie, kondigden Ilse Zaal, gedeputeerde economie en landbouw van provincie Noord-Holland, en Ruud van Raak, directeur van Kansen voor West, gezamenlijk het officiële startmoment aan. Ze wensten Wouter Veefkind, de manager van het Fieldlab Waterstof in Agri, veel succes met dit strategisch belangrijke project vanwege de brede samenwerking en impact.
Hotspot voor waterstofinnovatie
Het Fieldlab Waterstof in Agri NHN fungeert als een fysieke hotspot voor waterstofinnovatie. Bedrijven en organisaties kunnen hier experimenteren met waterstoftoepassingen in zware machines en onderzoeken hoe deze toepassingen geïntegreerd kunnen worden in de agrarische bedrijfsvoering. Daarnaast worden er diverse onderzoeken uitgevoerd naar de mogelijkheden en impact van waterstofgebruik in de agrarische sector op het milieu, de natuur en de samenleving. Er wordt ook onderwijs ontwikkeld voor technici en ander personeel, en er worden plannen gemaakt om de toepassingen op te schalen voor gebruik in de regio Noord-Holland Noord en daarbuiten. Het Fieldlab Waterstof in Agri NHN speelt een belangrijke rol bij het toekomstbestendig maken van de agribusiness, waardoor de sector sneller en beter kan voldoen aan de afspraken uit het klimaatakkoord door het gebruik van waterstof in bedrijfsprocessen.
Fieldlabs
Bij de start omvat het Fieldlab vier praktijklocaties: Loonbedrijf Sturm-Jacobs B.V., Rainbow Colors BV, Vertify en Hogeschool Inholland. Elke locatie heeft een specifiek doel en opzet, maar er is ook duidelijke samenhang tussen de locaties. Bij Loonbedrijf Sturm-Jacobs in Wieringerwerf ligt de focus op het testen en demonstreren van waterstof in agrarische werktuigen. De benodigde waterstof wordt hierbij gegenereerd uit eigen bronnen of van de nabijgelegen waterstofwindturbine van Hygro.
HYGRO
Esther Lunenborg, projectontwikkelaar bij HYGRO, legt uit: “Veel agrarische bedrijven willen zelf energie opwekken en hebben vaak ruimte voor zonnepanelen. Het terugleveren van elektriciteit is echter niet altijd mogelijk. Waterstof biedt hier kansen. In het Agri Fieldlab gaan we de haalbaarheid onderzoeken van waterstofproductie, opslag en leveringssystemen bij agrarische bedrijven. Opslag en afstemming van vraag en aanbod zijn hierbij cruciaal om op het juiste moment de juiste hoeveelheid waterstof beschikbaar te hebben en overschotten te kunnen benutten. We onderzoeken ook hoe agrarische bedrijven kunnen worden aangesloten op het distributienetwerk dat door HYGRO in Nederland wordt opgezet.”
Warmtelab
Bij Rainbow Colors wordt onderzocht of ongebruikte zonne-energie kan worden omgezet in groene waterstof, waarbij de vrijgekomen restwarmte wordt gebruikt voor verwarming. Op de locatie van Vertify wordt een warmtelab gerealiseerd met een waterstof-aangedreven warmtesysteem, waarbij de impact van waterstoftoepassingen op energiehuishouding en teeltkwaliteit wordt onderzocht. Ook het onderwijs speelt een belangrijke rol in het project, waarbij Hogeschool Inholland Alkmaar zorgt voor voldoende opgeleid personeel dat met waterstof kan werken. Daarnaast wordt in de agrisector een Living Lab Elektrolyse geopend voor de fieldlab-activiteiten.
Publiek-private samenwerking
Het project is een publiek-private samenwerking waarbij ondernemers actief betrokken zijn. De Rabobank, New Energy Coalition, Kansen voor West en de Europese Unie dragen bij aan de financiering van het project.