HOORN – Aanstaande donderdag 14 september staat de vijfde editie van de Webenable Hackathon aan de Bierkade 4 in Hoorn op de agenda. Een hackathon die technologie en duurzaamheid bij elkaar brengt. Arthur Helling, wethouder van de Gemeente Hoorn, zal bij de opening aanwezig zijn. Belangrijke pijlers voor hem zijn onder andere duurzaamheid en ondernemend vermogen. En dat sluit goed aan bij het thema van deze hackathon.
Gedurende deze dag werken zo’n 30 marketeers, IoT-developers, dataspecialisten en software-ontwikkelaars van verschillende bedrijven samen aan verschillende concepten die bijdragen aan ‘verstandig omgaan met energie’.
Cases
“Denk aan cases rondom energie als een kostenbesparingsapp die inzicht geeft in voordelig energieverbruik, een werkplek op zonne-energie en apparaten die uitschakelen als je niet in de buurt bent”, aldus initiatiefnemer Casper de Geus, directeur van Webenable die het event host.
“Dit is het eerste jaar dat wij de hackathon koppelen aan een thema: energie besparen. En dat thema is niet zomaar gekozen. Door onze jarenlange ervaring in de branche hebben wij een sterke visie als het gaat om duurzaamheid. De datacenters zijn een grootverbruiker van energie. Door het slim
inzetten van software kunnen we het energieverbruik reduceren. En daar kun je maar beter op voorbereid zijn. Want wij verwachten in de toekomst een energielabel op bv. websites.“
Werkplek op 100% zonne-energie
Casper zal ook zelf gaan ‘hacken’. “Ik wil een proof of concept maken van een werkplek die 100% op zonne-energie werkt. Dus met een zonnepaneel, laadregelaar en accu. En daar dan laptop, docking, schermen, telefoon oplader, zit/sta motor op aansluiten en kijken of dit zelfvoorzienend kan zijn. Interessant hierbij is het type accu / omvormer dat gebruikt wordt. Moeten apparaten echt op 220V werken, of is het mogelijk efficiënter op 12V? Geen software, gewoon lekker componenten uitzoeken, bestellen (vooraf!) en dan dingen aansluiten met vooral veel multimeters! Want meten is weten”, zegt hij met een glimlach.
Demo
Aan het einde van de dag demonstreren verschillende teams vanaf 20.00 uur hun resultaten. De demo is voor iedereen gratis toegankelijk. Deelnemers aan de Webenable Hackathon zijn o.a.: Homewizard, Dutch Sensor Systems, Digital Intelligence, Mels Grafische Vormgeving en Webenable. Meer informatie over de Hackethon 2023 via deze link.