NEDERLAND – Het aantal faillissementen vertoonde in augustus van dit jaar bijna een verdubbeling ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Vooral in de bouw- en detailhandelssectoren werden een relatief groot aantal bedrijven getroffen. Dit blijkt uit een analyse van faillissementsdossier.nl.
Gedurende de afgelopen maand zijn er in totaal 327 bedrijven failliet gegaan, vergeleken met 172 in augustus 2022. Dit cijfer markeert het hoogste aantal sinds juli 2021. Aanvankelijk leek juli dit jaar een tijdelijke onderbreking te brengen in de gestage stijging van faillissementen die de voorgaande maanden plaatsvond, met “slechts” 249 bedrijven die hun deuren moesten sluiten. Echter, deze trendbreuk bleek van korte duur te zijn.
Stijging
In de eerste acht maanden van 2023 zijn in totaal 2208 bedrijven failliet gegaan, wat neerkomt op een stijging van bijna 70 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het is echter belangrijk op te merken dat dit aantal nog steeds lager is dan in 2019, het jaar vóór het uitbreken van de coronapandemie.
Een stagnerende economie wordt aangewezen als een van de belangrijkste redenen voor het toenemende aantal faillissementen dit jaar. Gedurende de eerste twee kwartalen van 2023 vertoonde het bruto binnenlands product (bbp) een lichte krimp. Bovendien is de coronasteun definitief stopgezet en moeten ook de uitgestelde btw-afdrachten worden voldaan.
Optelsom
Theo Smid, senior econoom bij kredietverzekeraar Atradius, merkt op: “Het is een optelsom. Dankzij de coronasteun hebben veel bedrijven die op de rand van faillissement balanceerden, het langer kunnen volhouden. Nu de steun is weggevallen, keren we terug naar een situatie die als normaal wordt beschouwd. Daarnaast worden bedrijven geconfronteerd met uitdagende economische omstandigheden, zoals hoge inflatie, rentetarieven en verminderde groei, wat de winstgevendheid aantast.”
Hoge schulden
Eerder heeft het CBS al aangekondigd dat veel bedrijven worstelen met hoge schulden, voornamelijk als gevolg van hogere kosten voor bijvoorbeeld arbeid en materialen. Dit treft naar schatting vijf- tot tienduizend ondernemingen.
Vooral in de groot- en detailhandel, de bouw en de transportsector was de toename van het aantal faillissementen opvallend. In de groot- en detailhandelssector gingen in augustus 84 bedrijven failliet, een verdubbeling ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Over de eerste acht maanden van het jaar werden in deze sector 435 bedrijven getroffen, vergeleken met 246 in dezelfde periode vorig jaar.
Consumenten
Veel winkels hebben hun deuren permanent gesloten. Het aantal faillissementen onder zowel traditionele als online winkels steeg tot 170, wat neerkomt op bijna tweeënhalf keer zoveel als in 2022. Smid voegt eraan toe: “Het lijkt erop dat consumenten terughoudender zijn geworden met hun uitgaven, vooral in de detailhandel.”
Bouw
In de bouwsector gingen in augustus 50 bedrijven failliet, tegenover 27 in dezelfde maand vorig jaar. Van januari tot en met augustus bedroeg het totale aantal faillissementen in deze sector 294, wat een stijging van bijna 40 procent betekent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Vooral projectontwikkelaars en aannemers werden zwaar getroffen door hogere arbeids- en materiaalkosten, waarbij ze slechts een deel van deze kosten konden doorberekenen aan hun klanten. Daarnaast staat de productie onder druk, met name in de woningbouw en de grond-, weg- en waterbouw.
Transport
De afnemende productie in de bouwsector heeft ook gevolgen gehad voor de transport- en logistieke sector. In de eerste acht maanden van dit jaar is het aantal faillissementen in deze branche verdubbeld tot 161, mede als gevolg van de verminderde activiteit in de bouw. Ook de afnemende internationale handel en de hoge brandstofprijzen hebben deze sector negatief beïnvloed. In het tweede kwartaal van dit jaar zag de transportsector een gemiddelde omzetdaling van 5,3 procent.
Bron: faillissementsdossier.nl