WOGNUM/OPMEER – De rekenkamercommissie van de gemeenten Medemblik en Opmeer heeft recentelijk haar bevindingen gepresenteerd na een grondig onderzoek naar de huisvesting van arbeidsmigranten in beide gemeenten. Het onderzoek, afgerond in december, onthult verschillen in beleid en aanpak tussen de twee gemeenten, evenals enkele uitdagingen waarmee zowel huisvesters als arbeidsmigranten worden geconfronteerd.
In tegenstelling tot eerdere onderzoeken die zich richtten op de benodigde hoeveelheid huisvesting, heeft de rekenkamercommissie specifiek gekeken naar het beleid van de gemeenten zelf en de ervaringen van huisvesters en arbeidsmigranten met dat beleid. Gesprekken werden niet alleen gevoerd met ambtenaren, maar ook met arbeidsmigranten zelf.
Beleidskaders en Communicatie
Het rapport wijst uit dat Medemblik over een actueel beleidskader beschikt, waarin duidelijk wordt aangegeven waar huisvesting van arbeidsmigranten mogelijk is. Opmeer daarentegen vertrouwt op een beleidskader dat dateert uit 2009, en heeft daarnaast kaders verspreid over andere beleidsnota’s en bestemmingsplannen, wat resulteert in een versnipperd beeld voor huisvesters.
Een opmerkelijke bevinding is dat beide gemeenten geen actief contact opnemen met arbeidsmigranten om hen te informeren over hun rechten en plichten. Arbeidsmigranten vermijden op hun beurt vaak contact met de gemeente uit angst voor meer controles en belastingen.
Controles en Vergunningsprocessen
Het rapport wijst uit dat Medemblik specifieke controles uitvoert op illegale huisvesting en deze recentelijk heeft geïntensiveerd. Opmeer richt zich voornamelijk op vakantiepark De Perelaer, wat resulteert in minder zicht op illegale huisvesting elders. Bij legale huisvesting voldoet men over het algemeen aan de gestelde voorwaarden, maar bij illegale huisvesting ontbreekt het vaak aan hygiëne en brandveiligheid.
Medemblik schakelt meer externe partijen in voor advies over mogelijke huisvesting, wat de afhandeling van vergunningsaanvragen vertraagt. In Opmeer lijken de processen beter op elkaar afgestemd en gestroomlijnd.
Registratie van Arbeidsmigranten
“Een opvallende lacune is het gebrek aan zichtbare pogingen van beide gemeenten om de registratie van arbeidsmigranten te verbeteren, waardoor onduidelijk is hoeveel arbeidsmigranten per locatie verblijven,” staat te lezen in het rapport van de rekenkamer.
Aanbevelingen van de Commissie
De rekenkamercommissie doet enkele aanbevelingen aan beide gemeenten. Ze adviseert het benutten van de nieuwe Wet ‘goed verhuurderschap’ om illegale huisvesting aan te pakken en onwenselijke situaties te bestrijden. Ook wordt aanbevolen de registratie van arbeidsmigranten te stimuleren voor een nauwkeuriger overzicht van hun aantal en verblijfplaatsen. Medemblik wordt aangespoord om het vergunningenproces te verbeteren voor een snellere afhandeling, terwijl Opmeer wordt geadviseerd één duidelijk beleidskader vast te stellen en de administratie van huisvestingsvergunningen te automatiseren.