19 mei 2018 – Column Marjolijn Dölle: Deeltijdeconomie
Er is een groeiend bewustzijn in de samenleving dat we zuinig moeten zijn op het milieu. Zuinig op onze leefomgeving en zuinig op onze grondstoffen. We kunnen de aarde niet blijven uitputten en het milieu blijven belasten zonder daar de schade van te gaan merken.
Maar dat bewustzijn omzetten in daden, dat is nog wel een dingetje! Want duurzaam is over het algemeen kostbaar en de begrippen milieubewust en prijsbewust gaan lang niet altijd hand in hand.
Toch zie ik met name bij de jongere generatie een heel natuurlijke beweging om spullen te delen. Er zijn allerlei handige apps om te onderzoeken wie er in jouw buurt een goede boormachine heeft en bereid is om die voor een paar uur te verhuren of uit te lenen in ruil voor iets anders wat hij niet heeft. Auto’s worden gedeeld, babyspullen, kinderkleding en –speelgoed gaan van hand tot hand. En de Kringloopbranche kan zich al jaren verheugen in een groeiende populariteit.
Het principe van de circulaire economie wordt steeds meer bekend.
Het principe van de circulaire economie wordt steeds meer bekend. Schaf alleen maar goederen aan, waarvan je alle onderdelen weer kunt verwerken en hergebruiken. Breng daarmee de ongebreidelde afvalberg terug.
Zo was ik onlangs bij een bijeenkomst waar uitleg gegeven werd over “groene laptops”, een circulaire computer! Oude laptops die weer als nieuw en top of the line functioneren. Hoe mooi is dat?
En wat te denken van het Westfries Gasthuis, waar alleen nog maar maaltijden vervaardigd worden van smakelijke streekproducten. En waar het voedselafval gecomposteerd wordt en terugkeert naar die zelfde Westfriese boeren die de producten leveren. Hoe mooi is dat?
Ik kan veel meer voorbeelden noemen, maar dan wordt deze column te lang.
Maar wat ik wel wil noemen is een mogelijkheid van delen die nog nauwelijks toegepast wordt. En dat is het delen van personeel.
Wat als bijvoorbeeld bedrijven een bepaalde taak hebben die maximaal 8 uur per week bedraagt? Het is niet zo interessant om daar iemand voor in dienst te nemen, en dus beleg je die uren bij je andere medewerkers. Het zijn vaak taken die je vaste medewerkers prima kunnen uitvoeren, maar waar je ze eigenlijk niet voor wilt inzetten, omdat je ze hard nodig hebt voor hun kerntaken.
Maar eerst moet er de bereidheid zijn om “om te denken” ofwel: samen denken en samen delen.
Hoe mooi zou het zijn als er voor ieder bedrijventerrein een flexpool van medewerkers is, waar je “diensten in kunt kopen, zonder dat je deze mensen zelf in dienst neemt? Je kunt daarbij aan de meest uiteenlopende taken denken, zoals schoonmaakwerkzaamheden, parkeerregulering, transportwerkzaamheden, beheer social media, receptietaken, conciërge diensten, enzovoort enzovoort. Een dergelijke flexpool is prima te organiseren. Maar eerst moet er de bereidheid zijn om “om te denken” ofwel: samen denken en samen delen.
WerkSaam is hierover in gesprek met Park Management en de Westfriese bedrijvengroep. Wie weet, komen we met elkaar tot een werkbare oplossing, die bijdraagt aan de deeleconomie en een optimale inzet van personeel. In ieder geval staat Westfriesland erom bekend, dat samenwerken en out of the box denken tot mooie resultaten leidt.