12 november 2020 – Column Marjolijn Dölle: Ondernemerschap
Vorige week hadden we de jury van de NHN Business Awards op bezoek. Althans, 3 man was fysiek aanwezig en de overige juryleden volgden onze presentatie via Skype op afstand. In precies een uur tijd moesten we ons presenteren en ons bedrijf laten zien. Dat was al een uitdaging op zich, want meestal trekken we daar veel meer tijd voor uit. Als wij bezoekers rondleiden is er altijd een mogelijkheid om in gesprek te gaan met medewerkers, die maar wat graag willen vertellen hoe belangrijk werk voor hen is. Of ze willen laten zien hoe makkelijk je kunt tillen als je een exoskelet aanhebt. Met zo’n stukje technologische innovatie wordt zelfs de tengerste medewerker een ware krachtpatser. Maar het is gelukt, rondleiding èn presentatie over onze resultaten, initiatieven en ons ondernemerschap precies binnen een uur.
Twee van de juryleden bleven nog even voor de nazit en een van hen zei toen: “Goh Marjolijn, ik ben echt verbaasd dat een organisatie als WerkSaam zo ondernemend is. Je zou dat ondernemerschap veel beter moeten laten zien aan de buitenwereld.” Daar moest ik even over nadenken. Ik snap wel waar de opmerking vandaan komt. Menig ondernemer is van mening dat een overheid a priori geen ondernemer kan zijn, omdat een overheid niet met eigen geld werkt, maar met publiek geld, geld van iedereen. Dat is een feit waar ik niets aan kan veranderen. De andere kant van de medaille is, dat je wel ieder dubbeltje moet verantwoorden en geen risicovolle verplichtingen kunt aangaan. En veel ondernemers beschouwen zich juist ondernemer omdat ze risico’s nemen met hun eigen geld. Natuurlijk zijn het gecalculeerde risico’s, omdat ze uiteraard verwachten dat ze er beter van worden.
Maar wat is dan eigenlijk “ondernemerschap”? Als ik ga googlen vind ik een heleboel definities van het woord “ondernemerschap”. Het gekke is, dat ik het beeld dat je pas een echte ondernemer bent als je met eigen geld investeert en dus risico loopt, niet terugvind. Het beeld van ondernemerschap als durfkapitaal en risico-investering doorspekt met lef klopt dus niet.
Wat ik wel teruglees is dat ondernemerschap samengaat met kansen benutten, partijen verbinden en beïnvloeden. Innoveren, ontwikkelen en verbeteren. Meedenken, samenwerken en vooral niet opgeven. Dat doen we. Zonder lefgeld of durfkapitaal, maar met gezond verstand, ambitie, transparantie en verantwoording afleggen.
Wat mij betreft past die betekenis van ondernemerschap ons als een warme jas! Dat wist ik al wel, maar dankzij de vraag van 1 van de juryleden, ben ik er nu van overtuigd. En hoop ik dat collega-ondernemers ons ook zo zien. Zo niet, spreek me er gerust op aan.
Oh ja: vind je dat WerkSaam Westfriesland de NHN Business Award Publieksprijs verdient? Vergeet dan niet op ons te stemmen. Het kan tot 23 november: