HOORN – Snaas Metaalwaren is actief op het gebied van metaalbewerking, poedercoating en magazijninrichting. In de productieruimte van 7.000 m2 op Hoorn 80 worden de laatste jaren ook afvalsystemen geproduceerd. Na eigen verzoek heeft 27 juli 2021 de Rechtbank Noord-Holland het faillissement uitgesproken over de entiteiten vallende onder de Snaas Groep.
Daarmee leek er na meer dan vijftig jaar een einde te komen aan het bestaan van het Hoornse bedrijf. Dit blijkt voorkomen te worden. De organisatie maakt per 1 september een doorstart onder de handelsnaam Helden van Staal.
Doorstart
“Dankzij de doorstart is geen sprake van een einde van een tijdperk, maar van een toekomst vol nieuwe kansen”. Algemeen directeur Hans van de Vorst reflecteert op het goede nieuws: “We hopen rust in de markt te creëren door te vertellen hoe het eind juli tot een faillissement is gekomen. Ruim een jaar geleden ben ik hier aangetreden om de winstgevendheid van de onderneming te verhogen en dat is goed gelukt. Ten tijde van het faillissement hadden we een grote werkvoorraad en hadden de kredietverzekeraars de kredietlimieten zelfs op ons verhoogd. Het bedrijf stond er dus goed voor. Tot faillissementsdatum zijn de betaaltermijnen van onze leveranciers steeds gerespecteerd en konden we aan onze verplichtingen voldoen.”
Oude claim
Afgelopen juni bleek echter dat Snaas Groep een bepaalde claim die zijn oorsprong vond in 2013 niet kon pareren. Hans van de Vorst: “Het ging om een dispuut uit een oud contract dat plotsklaps boven water kwam en waarvan we aanvankelijk dachten dat we het zonder faillissement konden afwikkelen. De betreffende partij was echter zeer halsstarrig, hield er overduidelijk een eigen agenda op na en weigerde grote rekeningen te betalen. Daar kwam een hoop juridisch getouwtrek uit voort. We hebben geprobeerd om met een behoorlijke investering vanuit onze kant tot een oplossing te komen. Het voorstel werd niet geaccepteerd. Geen enkel aanbod was goed. Een enkele keer werd er in eerste instantie positief gereageerd, maar achteraf stond men er toch weer negatief tegenover. Er was geen pijl op te trekken en dat was zeer frustrerend. Daarbij komt dat ze ons al lange tijd niet betaalden, een grote claim hebben ingediend en vermeldden dat het daar niet bij zou blijven. Dus restte ons geen enkele andere mogelijkheid om van de claim af te komen, dan zelf het faillissement aan te vragen.”
Nieuwe kansen
Na het faillissement is van de nood een deugd gemaakt. “De organisatie is nu heel goed gefinancierd en onze aandeelhouders hebben ons door dik en dun gesteund. We hebben er ook nieuwe aandeelhouders bij gekregen. Om de doorstart mogelijk te maken, heeft de bank een boven verwachting goede financiering verstrekt. Daarom zullen we in de komende drie à vier jaar het complete machinepark vernieuwen. Dit investeringsplan vergt miljoenen en vormt een wezenlijk onderdeel van de doorstart van onze onderneming met De Staalmeesters als nieuwe naam van de juridische entiteit en Helden van Staal als de nieuwe handelsnaam. We zullen ons dominant richten op toelevering, afvalsystemen en magazijninrichting.”
Dankbaar
Met de naam Helden van Staal zet het bedrijf de mensen centraal die de nieuwe toekomst mogelijk maken. “We zijn ontzettend dankbaar dat alle klanten behouden zijn gebleven, dat onze leveranciers ons uitstekend hebben gesteund en dat we grote hulp hebben gekregen van de bank en van onze aandeelhouders. Uiteraard zijn we ook dankbaar voor de enorme inzet en loyaliteit van onze medewerkers. Tot de dag voordat dat de contracten vanuit de oude onderneming waren afgelopen, zijn zij ons trouw gebleven. We zijn ons er terdege van bewust dat dit heel bijzonder is.”