3 juni 2022 – Gastcolumn Gerben H. Bakker: De West-Friese slag
Het begrip ‘de Franse slag’ kennen we allemaal. Het staat voor slordig werk voortkomend uit nonchalance of onvermogen. Het past binnen het beeld dat Fransen bewonderenswaardig levensgenieters zijn maar tekortschieten in kwaliteit. Een beeldvorming die dodelijk is voor haar concurrentiepositie. De Franse maakindustrie krijgt dan ook flinke klappen. Kijkers van het programma ‘Ik vertrek’ zullen ook huiverig zijn een Franse bouwvakker of elektricien in te schakelen. Hoe kunnen wij al generaliserend de technische sector in West-Friesland omschrijven?
‘Hard werken en lange dagen zijn iets waar we ons graag op voor laten staan. Toch zegt dit meer over de kwantiteit dan over de kwaliteit van ons concurrentievermogen’.
West-Friezen zijn harde werkers. Deze oneliner zal bij de meeste mensen als eerste opkomen. We zijn er trots op. Hard werken en lange dagen zijn iets waar we ons graag op voor laten staan. Toch zegt dit meer over de kwantiteit dan over de kwaliteit van ons concurrentievermogen. Hiermee doen wij onszelf tekort. Hard werken kunnen anderen immers ook en in veel gevallen tegen lagere lonen. Het is iets anders wat (naast de mentaliteit van hard werken) werkelijk het verschil maakt: Het vermogen door innovatie en samenwerking het verschil te maken.
Toen Willem van Oranje in 1572 naar Enkhuizen uitweek was dit niet uit luxe. Zijn veldtochten tegen de Spanjaarden waren een grote mislukking geworden en hadden hem aan de financiële afgrond gebracht. De Watergeuzen en West-Friezen hadden op zee wél hun successen. Deze zeeschuimers kenden de omgeving op hun duimpje, waren flexibel en hadden korte commandolijnen; factoren waar de Spanjaarden in tekort schoten. In West-Friesland kreeg de opstand van de prins eindelijk de wind in de zeilen. Na het Alkmaars ontzet werd de Spaanse armada bij Hoorn vernederd en kon de opmars ter land en zee beginnen. Met de uitvinding van het Fluitschip door de Hoornse scheepsbouwer Liorne kreeg de handel een grote impuls en brak de Gouden Eeuw aan.
‘Juist in de techniek zijn het slimme doeners die het verschil gaan maken. Doeners die denken in uitdagingen in plaats van in problemen’.
Onlangs sprak ontwerper en techneut Daan Roosegaarde op het congres Techniek Doet Het. Bij het Martinuscollege in Grootebroek was het veld van techniek en onderwijs samengekomen om zich te laten inspireren over grensverleggend technisch onderwijs. Hij stelde dat wij een aantal stappen vooruit moeten denken om maatschappelijke transities het hoofd te kunnen bieden. Juist in de techniek zijn het slimme doeners die het verschil gaan maken. Doeners die denken in uitdagingen in plaats van in problemen. Laten we deze innovatiekracht tot de ‘West-Friese slag’ maken. Een slag waar onderwijs én bedrijfsleven de schouders onder zetten. Ditmaal zonder kanon-gebulder. Doe jij mee?
Gerben H. Bakker
Projectleider TechniekPact West-Friesland