12 december 2023 – Column Gerben H. Bakker: Waarde(n) toevoegen
Huizen flippen, handel in crypto en een succesvolle reallifesoap. Wat zij met elkaar gemeen hebben? Naast dat het tekenen des tijds zijn beantwoorden zij aan menig wens om snel rijk te worden met minimale inzet. Cashen. Nu ben ik niet vies van het verdienen van geld -laat staan het uitgeven- maar ik vind het snelle geld wel van een droevig wereldbeeld getuigen.
De wereld wordt er niet beter, gelukkiger of mooier van. En dit kan anders. Zo is het 17de eeuwse karakter van de steden Enkhuizen en Hoorn bewaard gebleven omdat deze van de sloophamer werden gered, gerenoveerd en doorgegeven aan de volgende generaties. Het bankwezen kan -in tegenstelling tot crypto- voorzien in startkapitaal en middelen voor opschaling van particulier initiatief. Het vergt inspanning en natuurlijk mag hier een fatsoenlijke boterham mee worden verdiend. Het ene bedrijfsmodel is het andere niet zullen we maar zeggen. Wat mij betreft mag er alleen wel meer aandacht zijn voor het toevoegen van waarden.
Nu ben ik niet vies van het verdienen van geld -laat staan het uitgeven- maar ik vind het snelle geld wel van een droevig wereldbeeld getuigen.
Graag breek ik hier een lans voor de creatieven en de maatschappelijk geëngageerden. Mensen die inzien dat niet uur declarabel is maar hun tijd en middelen reserveren voor afstand en relativering. Die zich niet bezighouden met de vraag ‘het goed te doen’ maar met ‘het goede te doen’. Vrouwen en mannen die buiten de gebaande paden denken, kansen grijpen en vooral impact willen maken.
Wat zij toevoegen naast waarde zijn waarden; inzichten, gevoel of emotie die ons de kijk op de wereld kunnen doen veranderen. Het zijn keuzes met een prijskaartje omdat ze lang niet altijd leiden tot financieel succes. Mensen die zich vol overgave storten op de poëzie, schilderkunst of experimentele dansstijlen berusten doorgaans in het feit dat een wintersportvakantie of vrijstaand huis niet voor hen is weggelegd. Markante mensen. Laten we ze smaakmakers noemen.
Het zijn keuzes met een prijskaartje omdat ze lang niet altijd leiden tot financieel succes.
Samen met filmmaker Dion Swart maak ik sinds kort portretten van de smaakmakers uit regio. Onder de naam Zilte Smaken bezoeken we deze mensen op de plek die hun inspiratie geeft. Zo troffen we onlangs couturier Sepehr Maghsoudi bij Tolhuistuin in Amsterdam, de plaats waar hij een van zijn meest succesvolle collecties showde. Naast zijn successen op de catwalk neemt hij ons mee in zijn onzekere jeugd in asielzoekerscentra en hoe hij zichzelf na vijftien jaar opnieuw heeft uitgevonden. Een fascinerend gesprek. De aflevering is terug te kijken via de YouTube pagina van Van Hoorn Zeggen. Waarom we dit programma maken? Omdat zij het podium verdienen en we hier allen ons voordeel mee mogen doen. Dan komt die reallifesoap toch nog verrassend dichtbij.