REGIO – Op 23 november jl. ondertekenden de 7 gemeenten van Regio Westfriesland het convenant Toekomstbestendig Bouwen. Met deze ondertekening zetten de gemeenten een belangrijke stap voorbij de bestaande richtlijnen voor nieuwe gebouwen. Zo staan er in het convenant ook regels voor een gezonde leefomgeving zoals voor geluid en schone lucht. Het doel is de kwaliteit van nieuwe woningen en gebouwen te verhogen en de leefbaarheid in de regio te verbeteren.
Bij het tot stand komen van het convenant zijn de waterschappen, ontwikkelaars en bouwers in de regio nadrukkelijk betrokken. Gezamenlijk hebben zij nagedacht over de toekomst van bouwprojecten in de regio. Een deel van de gemeenten gaf aan behoefte te hebben aan extra duurzaamheids-uitgangspunten die zij kunnen opnemen in hun planvorming. Het convenant voorziet in deze behoefte en stelt gezamenlijke richtlijnen op, die verder gaan dan de al bestaande richtlijnen van het Nederlands Bouwbesluit voor nieuwe gebouwen.
Hogere kwaliteit
Wethouder Marjon van der Ven van de gemeente Hoorn, een van de ondertekenaars, benadrukt het belang van deze gezamenlijke stap: “Met het convenant Toekomsbestendig Bouwen geven wij als gemeenten een krachtig signaal af dat we streven naar een hogere kwaliteit van onze gebouwde omgeving en een betere leefbaarheid voor onze inwoners.”
Landelijke doelstellingen
Het convenant is een landelijke methodiek die de 7 gemeenten ondersteunt om circulariteit, energie, klimaatadaptatie, duurzame mobiliteit, natuur-inclusiviteit en gezonde leefomgeving op te nemen in de woningbouwopgave. Uitgangspunt zijn onder andere de landelijke doelstellingen op het gebied van CO2-reductie, circulariteit en de energietransitie. Dit betekent dat er gebouwd gaat worden met natuurlijke bouwmaterialen, regenwater gebufferd gaat worden en er energie opgewekt en opgeslagen kan worden. Ook zal er meer rekening worden gehouden met de vergroening. Dit alles zorgt voor een prettige en leefbare regio, nu en in de toekomst.
Flexibel
In het convenant is opgenomen dat gemeenten de richtlijnen flexibel kunnen inzetten doordat voor verschillende ambitieniveaus (goud, zilver, brons) kan worden gekozen. Wethouder en mede-ondertekenaar Herman ter Veen van de gemeente Opmeer: “Met het gebruik van deze ambitieniveaus sluiten de 7 gemeenten aan bij een gemeenschappelijke taal en creëren we een gelijk speelveld.”