HEERHUGOWAARD – De organisatie Geriant bestaat 25 jaar en ondersteunt jaarlijks duizenden mensen met dementie en hun naasten in Noord-Holland Noord. Het jubileum is voor de organisatie aanleiding om stil te staan bij de ontwikkeling van de zorg en de uitdagingen die nog volgen.
Geriant ontstond in 1999 met het doel om dementiezorg dichter bij huis te organiseren. Inmiddels is het uitgegroeid tot een regionale organisatie die samenwerkt met huisartsen, wijkverpleging, dagbesteding, gemeenten en ziekenhuizen.
Toenemende zorgvraag
Volgens bestuurder Susanne Zuidhof is er in de afgelopen decennia veel veranderd, maar wordt de druk op de zorg groter. “De vergrijzing zorgt voor een groei van het aantal mensen met dementie, terwijl het aantal zorgprofessionals achterblijft,” zegt Zuidhof.
Om hierop in te spelen, onderzoekt de organisatie onder meer digitale toepassingen zoals spraakgestuurde rapportages. Tegelijk blijft persoonlijke aandacht belangrijk, benadrukt Zuidhof: “Juist de band die een casemanager opbouwt in een vroeg stadium is van grote waarde.”
Samenwerking binnen het netwerk
Geriant heeft geen winstoogmerk en vervult binnen het zorgnetwerk een verbindende rol. De organisatie stemt de begeleiding af op het perspectief van de cliënt. “We werken samen aan toekomstbestendige zorg voor mensen met dementie,” aldus Zuidhof.
Naast zorgverlening richt Geriant zich ook op maatschappelijke bewustwording. “Dementie hoort bij het leven, het is belangrijk dat we daar als samenleving mee leren omgaan,” zegt Zuidhof.