HOORN – De Eerlijkwinkelen route in Hoorn is een feit. Vierentwintig ondernemers, gericht op duurzaamheid, worden overzichtelijk gepresenteerd op een handzaam plattegrond. De lancering wordt een vierdaagse, op festivalformaat van 26-29 september, vanuit Hotel Maria Kapel in Hoorn.
In totaal worden 10.000 routes gedrukt op FSC papier met milieuverantwoorde inkten. Het is een mooi vormgegeven kaart met een helder overzicht. De route komt te liggen bij de deelnemers, het gemeentehuis in Hoorn en openbare gelegenheden. Deze plattegrond, met informatie over de ondernemers, is een handreiking voor de consument, zodat die weet waar producten en diensten die ‘Biologisch, Fairtrade, Tweedehands en/of Eerlijk Overig’ zijn te verkrijgen.
33ste winkelstad
Hoorn is hiermee de 33ste winkelstad in Nederland voor de landelijke Stichting Eerlijk Winkelen. De werkgroep Fairtrade Hoorn is gevraagd door de organisatie MVO Loont waarmee Eerlijk Winkelen samenwerkt. Elisa Huijsman, bestuurslid van de Stichting Eerlijk Winkelen: “Zes andere steden zijn op het moment de Eerlijkwinkelen route aan het uitzetten, waaronder Bergen. De werkgroep heeft het uitzetten in Hoorn enorm rap gedaan!”
Betrokken ondernemen
“In een crisistijd als deze, werd ons idee van de route met veel enthousiasme ontvangen. Juist omdat het een verrassend idee was, wilden kleine ondernemers graag meedoen. Samen sta je sterk. Tegelijk doet de ondernemer mee met het bewustmaken van de consument. Een vorm van betrokken ondernemen. In de toekomst is dit op het gebied van duurzaamheid steeds belangrijker”, aldus Liesbeth Verhart, mede-oprichter van de Eerlijkwinkelen route in Hoorn.
Bewustwording
De oprichters willen met de kaart een handreiking bieden aan het bewust winkelend publiek in Hoorn. Onderzoek wijst namelijk uit dat 20 procent van consumenten een bewuste levensstijl nastreeft en op zoek gaat naar deze producten ongeacht de prijs, 60 procent kijkt uit naar verantwoorde producten, maar doet liever geen concessies in prijs en de overige 20 procent vindt een verantwoorde levenswijze onzin. Deze laatste groep willen zij juist bewustmaken door het belang van duurzaamheid te onderstrepen.
Nog deelnemen?
Bedrijven en zelfstandigen, die het belang van duurzaamheid willen ondersteunen, zouden ook onderdeel kunnen uitmaken van de programmering. Meer weten over het bemachtigen van een plaats buiten de kaart om tijdens de vierdaagse lancering? Neem voor 10 september contact op met werkgroep coördinator Yildiz Celie via 06 47 564 565 of E-mail: info@fairtrade-hoorn.nl