Westfriesland

Zondag openstelling Hoorn onveranderd tot 2014

De nieuwe fractievoorzitter van Hoorns Belang Symen van der Meer diende dinsdag 10 juli een motie in voor  een verruiming van de zondag opstelling. Het huidige coalitie hield voet bij stuk bij het coalitieakkoord mbt de zondagopstelling. Voorstemmer waren Hoornse Senioren Partij,  mevr. De Jong en mevr. Bilgen (PvdA), Groen Links en Hoorns Belang. Tegen waren SP,  Assendelft, D66, VOCHoorn, CDA, VVD en dhr Schuring (PvdA). De tegenstemmers waren in de meerderheid en dus werd de motie verworpen. Zoals aangehaald door wethouder Aart Ruppert zijn er dus geen wijzigingen totdat de verkiezingen zijn in 2014.  Dus tot die tijd blijft het bij de huidige 12 koopzondagen per jaar.

Symen van der Meer haalt in zijn motie  een aantal voorbeelden aan wanneer de zondag opstelling word gemist. Tijdens evenementen als Marathon Hoorn en kunst route is de rest van de stad verlaten en stil. Hoorn is een toeristische stad en heeft dus binnen de wet mogelijkheden voor verruiming van de zondagopenstelling. De SP geeft aan dat de kleinere ondernemers met deze motie zeer geraakt worden.  Zij kunnen de concurrentie met extra openingsuren met de grotere bedrijven niet aan. D66 twijfelt aan de haalbaarheid van de motie omdat het feitelijk te breed geformuleerd is. Hof van Hoorn is niet echt toeristisch wel open op zondag? En indien wel Hof van Hoorn dan ook de andere industrieterreinen?

De heer Scholten van de VVD is inhoudelijk wel eens met de motie. Hij haalt daarbij het nieuwe verkiezingsprogramma erbij. ” De VVD is tegen regels die ondernemers beperken  de zaak op zondag te openen, dit is een keuze van de ondernemer en niet van de overheid. Maar er is een coaltieafspraak en afspraak is bij de VVD afspraak. Daarom dus wel een inhoudelijke steun, maar geen politieke steun.”

Grootste argument tegen is volgens zowel Arthur Helling als wethouder  Aart Ruppert de tegenstand van de ondernemers uit de binnenstad. Deze weerstand wordt ook zo uitgesproken door de heer Henk Hansen als woordvoerder van ondernemers in de binnenstad.

Voor de winkels in het toeristisch gebied had Wethouder Aart Ruppert een nieuwtje. “Er komt een nieuwe winkeltijdenverordening. Deze maakt het mogelijk die winkels wel gewoon open mogen zijn.” Hij doelt hierbij op de  souvenirwinkel Typisch Hollands aan het breed en het Toeristen Informatie Punt aan het Oostereiland. “Deze zijn nu beide al open op zondag. Wij handhaven hier niet op, dat doet een andere instantie. Vanaf 1 januari 2013 of zo mogelijk eerder gaan wij voor toeristisch gerelateerde winkels dat alle maal wel regelen.”

Kansen waren er wel voor de mogelijkheid om tijdens een beperkte periode een zondagopstelling te hebben. Juist tijdens de zomer en toeristische hoogseizoen geeft het de stad een postieve uitstraling. Wellicht mogelijkheden bij een nieuwe coalitie na de verkiezingen in 2014.

To Top