Westfriesland

Hoorn: ‘Toegangstijd verruimen, maar sluiting horeca om 03.00 uur’

glas bier tappenHOORN – Er staat wat te veranderen voor de horecabezoekers in Hoorn. Altans als het plan van Burgemeester Onno van Veldhuizen door de Raad komt om de toegangstijd op te schuiven naar 02.00 uur, maar ook een aanpassing van de sluitingstijd van 06.00 naar 03.00 uur. Meerderheid horecaondernemers Hoorn pleiten voor sluitingstijd van 03.00 uur. Koninklijke Horeca Nederland wil eigen keuze.

Half uur fade away

Voor dit nieuwe plan is er gesproken met de horeca, omwonenden en de politie. “Dit is het beste voorstel naar mijn mening en die van het college,” aldus de burgemeester maandag bij RTVNH. Problemen met het massaal verlaten van de horeca rond 03.00 uur ziet Van Veldhuizen niet. Daarvoor is een ‘Half uur fade away’ een geleidende uitrol tot 03.30 uur. De lichten zijn dan aan en de tap dicht.

Het eerder sluiten van de horeca ziet de burgemeester van Hoorn vooral als kosten besparing voor de horecaondernemers. “Open tot zes uur is vooral kosten maken met weinig omzet. Economisch beter om het niet te doen.” Deze mening wordt verschillend gedeeld.

KHN: ‘Wij zijn geen winkeliers’

Namens Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Hoorn is Rob Baltus teleurgesteld in dit plan . “Wederom worden hierdoor onze bedrijfsuren ingeperkt door het maatschappelijk belang. Onze sluitingstijd wordt hiermee teruggebracht van 06.00 uur naar 03.00 uur. Eerder werd de toegangstop al teruggebracht van 02.00 naar 24.00 uur (met een latere correctie naar 01.00 uur). Ik wil u aangeven dat wij geen winkeliers zijn en graag zelf willen bepalen wanneer wij open wensen te zijn voor onze doelgroep.”

verzoeken om het sluitingsuur te vervroegen naar 03:00 uur.

Horecaondernemers: ‘03.00 uur sluiten’

Horecaondernemers Asher van den Anker (Racso, Cafe 80’s) en Frank Wiese (Seven, De Waagh) pleiten om de sluitingstijd te vervroegen naar 03.00 uur.  “Op een enkele uitzondering na willen de meeste horecaondernemers vasthouden aan een toegangstijd van 01:00 uur. Wel willen wij u bij deze verzoeken om het sluitingsuur te vervroegen naar 03:00 uur. Wij willen dat de mensen weer vroeger het café gaan bezoeken en dat gaan wij niet bereiken met een latere toegangstijd, wel met een vroegere sluitingstijd. Ook de restaurants willen graag dat er een betere aansluiting is tussen restaurantbezoek en cafébezoek. Nu kunnen restaurantbezoekers nergens terecht na een hapje eten want de cafés zijn nog leeg om 24:00 uur.”

Lijst met horecaondernemers Hoorn voor of afwijkende optie sluitingstijden [pdf]

Dinsdag 23 september wordt dit voorstel in de raadscommissie besproken.

To Top