Westfriesland

Hoorn duurste gemeente reclamebelasting (update)

AMSTERDAM – Detailhandel Nederland roept gemeenten op de reclame- en precariobelasting onmiddellijk af te schaffen. Gemeenten brengen hun begrotingen op orde door de bezuinigingen af te wentelen op de winkeliers door stijgende of nieuw ingevoerde belastingen. In de gemeente Hoorn betaalt een winkelier bijvoorbeeld €1.765,- voor een naambord aan de gevel. Dat blijkt uit onderzoek van Detailhandel Nederland naar de reclame-, precario- en onroerendezaakbelasting van de 60 grootste gemeenten in de periode 2010 – 2013.

Afschaffen reclamebelasting

Onder de naam reclamebelasting kan de gemeente een belasting opleggen voor bijvoorbeeld naamborden en lichtbakken die zichtbaar zijn vanaf de openbare weg. Winkeliers hebben altijd een naambord aan de gevel hangen, waardoor zij feitelijk een extra belasting betalen voor het ‘winkelier-zijn’. De totale opbrengsten van reclamebelasting zijn in de periode 2010 – 2013 met 35% gestegen. Hoorn spant de kroon met een tarief van €1.765,- voor een verlicht reclamebord van 6m2.

OZB moet meebewegen met economisch tij

De ozb voor hurende winkeliers stijgt jaar in jaar uit. Veel winkeliers zitten in de huidige economische situatie niet te wachten op een forse stijging van de lokale lasten. In Leiden betaalt een eenmanszaak met een winkelpand ter waarde van €300.000,- inmiddels €1.100,- per jaar. De verschillen zijn groot, in Roosendaal is een winkelier in dit geval een stuk goedkoper uit: €304,-. Gemeenten waar winkeliers ondanks een waardedaling van het vastgoed dit jaar flink meer betalen, zijn Assen (+31%) en Venlo (+30%).

Jan Meerman, voorzitter Detailhandel Nederland: “Het zijn onevenredig zware en onterechte belastingen in een economisch lastige tijd. Detailhandel Nederland pleit ervoor dat winkeliers tot twee meter van de gevel van het pand uitstallingen of luifels mogen plaatsen zonder daarvoor belasting te moeten betalen. Uitstallingen, luifels en naamborden zijn onderdeel van een winkel. Er is geen enkele noodzaak om beperkte reclame of uitstallingen van winkeliers te reguleren via reclame- of precariobelasting.

Hoorn

Hoorn is donderdagochtend veel in het nieuws als duurste gemeente met reclamebelasting. Onderstaand tabel geeft een top10 van te heffen reclamebelasting voor een bord van 6m2.

reclamebelasting_hoorn_2013

Maar verder op in het Onderzoeksrapport Kiezen voor het kloppend hart staat ook een overzicht over de hoogte van onroerend zaak belastingen (OZB). Hierin behoort de gemeente Hoorn al meerdere jaren tot de goedkoopste van Nederland.

ozb_hoorn_2010-2013

 

Update:

Hoorn herkent zich niet in deze cijfers en heeft via een reactie naar de pers haar kijk op deze ‘misleidende’ cijfers van Detailhandel Nederland.

To Top
*/ ?>