Westfriesland

‘Vuurwerkverkoop is accepteren van nieuwe regels’

moped_brommerlshop_vuurwerkHOORN – Einde van het jaar nadert en daarmee ook de reclame en later de start van het vuurwerk verkoop. De regels voor het afsteken veranderen regelmatig. Het is nu pas na 18.00 uur toegestaan om vuurwerk af te steken en diverse gemeente verbieden het in het geheel of in enkele gebieden. Een gesprek met Lodewijk Vermeer van Moped Brommershop al 16 jaar actief met vuurwerk verkoop.

Andere tijden

In de vorige vestiging van Moped aan de Venelaan verkocht Lodewijk Vermeer al vuurwerk in de decembermaand waarbij de verkopen van brommers wat achterblijven. “Wij hadden het vuurwerk thuis opgeslagen in de berging, gewoon in een drukke woonwijk. Dat was ook goedgekeurd door de gemeente en andere instanties. Maar dat was voor de vuurwerkramp in Enschede, daarna is er veel veranderd.”

Veiligheid

“Voor ons is vuurwerkverkoop de kers op de taart,” verklaard Vermeer de reden dat zij gekozen hebben voor de verkoop van vuurwerk. “Maar na de ramp in Enschede zijn de regels flink aangescherpt, terecht ook, maar dat betekende wel extra investeren in veiligheidsmaatregelen.” Mede hierdoor zijn diverse vuurwerk verkooppunten gestopt, Vermeer ging door en verkoopt zo al 16 jaar vuurwerk.

Bunkers

Voor de vuurwerkverkoop maakt hij gebruik van twee bunkers inclusief sprinkler installatie. “Een investering van een ruime middenklasser (auto red.) daar moet je wel aan denken.” De ene bunker is voor opslag van de voorraad vanuit de leverancier, de andere voor de voorraad naar de winkel.

Verwachting

Hij verwacht niet hij minder gaat verkopen dit jaar. “Vanuit de branche organisatie wordt aangegeven dat er dit jaar weer meer verkocht zal gaan worden. Bovendien is in Hoorn een bekend verkooppunt Magazijn Krop ermee gestopt.”

Regels

Vermeer is blij dat de regeling om de vuurwerkverkoop te beperken tot twee dagen weer is terug gedraaid naar drie dagen. Een nieuwe regel is dat het vuurwerk pas vanaf 18.00 uur op 31 december mag worden afgestoken. Vermeer reageert daarop heel nuchter; ”Ik denk dat ouders nog meer moeten opletten op hun kroost.” Hij vermoed dat deze regel door de jongeren wordt genegeerd. “De kans om het vuurwerk net zoals eerdere jaren vanaf 10.00 uur af te steken is ze nu ontnomen. Ik snap deze regel ook niet echt. Ze kopen het en willen het gaan gebruiken ook.”

In veel gemeenten wordt het afsteken van vuurwerk aan banden gelegd. “Mocht het vuurwerk afsteken ook in Hoorn verboden gaan worden dat zal dat voor ons een flinke aderlating zijn. Voor je omzet, maar ook voor je investering in het veilig opslaan van het vuurwerk.” Er zijn geen gesprekken met Hoornse ambtenaren over een mogelijk verbod. “Maar hoe ga je dat dan handhaven? Bovendien werkt het de illegale handel in de hand.”

Belevenis

De verdeling knal- en siervuurwerk zal dit jaar nog weer verder uitkomen in het voordeel voor siervuurwerk. “Ook ouders dringen daar op aan, in verband met het overlast voor dieren etc. De tendens is meer naar pijlen en siervuurwerk.” Vermeer ziet dat er met de verkoop van vuurwerk steeds vaker vaders met de kinderen langskomen om gezamenlijk vuurwerk te kopen. Vermeer: “Vuurwerk is ook eigenlijk een vorm van belevenis.”

Interview

Beluister hier het gehele interview met Lodewijk Vermeer over de regels rondom de vuurwerk verkoop zoals deze was uitgezonden in het programma Westfriesland in bedrijf van zaterdag 6 december 2014.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/180552449″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

To Top
*/ ?>