Westfriesland

Helft ondernemers wijzigt wachtwoorden nooit

AMSTERDAM – Eén op de acht ondernemers in het mkb is de afgelopen 12 maanden slachtoffer geweest van bedrijfscriminaliteit. Diefstal en inbraak komen het vaakst voor in het mkb. De helft van de ondervraagde ondernemers wijzigt zijn belangrijkste wachtwoorden nooit. Dit meldt het ING Economisch Bureau donderdag.

De meest getroffen maatregelen tegen bedrijfscriminaliteit zijn het beveiligen van het computernetwerk, het maken van back-ups en het installeren van een alarm. Slechts een kwart van de ondernemers is verzekerd tegen bedrijfscriminaliteit.

Eén op acht slachtoffer van bedrijfscriminaliteit

Eén op de acht ondervraagde ondernemers is de afgelopen 12 maanden één of meerdere keren slachtoffer geweest van bedrijfscriminaliteit. In de meeste gevallen ging het om diefstal of inbraak. In geval van cybercrime betreft het met name hacking en e-fraude. Ondernemers in de detailhandel en horeca komen het vaakst in aanraking met bedrijfscriminaliteit.

Bedrijfscriminaliteit_ING

Diefstal en inbraak meest voorkomende vormen van bedrijfscriminaliteit. Overzicht ING Economisch Bureau.

Kwart is verzekerd

De meest voorkomende maatregelen die ondernemers nemen tegen criminaliteit zijn het beveiligen van het computernetwerk, het regelmatig back-ups maken en het installeren van een alarm. Veel winkeliers geven aan alleen nog pinbetalingen te accepteren, of deze zo veel mogelijk te stimuleren, en de kas regelmatig af te romen. Een goed hang- en sluitwerk en een waakhond worden ook veelvuldig genoemd. Slechts een kwart van de ondernemers is verzekerd tegen bedrijfscriminaliteit.

Helft wijzigt wachtwoord nooit

Een eenvoudige maatregel tegen cybercrime, naast het beveiligen van het netwerk, is het regelmatig wijzigen van de belangrijkste wachtwoorden. Bijna de helft van de ondervraagde ondernemers geeft echter aan de belangrijkste wachtwoorden nooit te wijzigen. Eén op de vijf wijzigt het wachtwoord ongeveer eens per half jaar en 17% ieder kwartaal.
Populair deze week

To Top
*/ ?>