Westfriesland

Corda Banket BV nu bij ‘Koninklijke Beschikking Hofleverancier’

Foto Gemeente Hoorn

HOORN – Corda Banket BV mag het predicaat ‘Hofleverancier’ voeren. Burgemeester Yvonne van Mastrigt maakt dit op maandag 2 mei namens Koning Willem-Alexander bekend. Het bedrijf mag hiermee het Koninklijk Wapen met de toevoeging ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’ gebruiken. Corda Banket BV viert dit jaar het 100-jarig jubileum. Sinds 1916 is het familiebedrijf actief in de bakkerswereld.

Historie

In 1916 begon Johannes Conijn een bakkerij in Nibbixwoud. Hij ging er als broodbakker aan de slag en had destijds elf klanten. Rond 1950 kwam zijn zoon Jaap in de zaak. Hij zocht de samenwerking met twee van zijn broers. In 1960 veranderden zij de naam van het bedrijf in ‘Gebroeders Conijn’. Naast brood werd er toen ook zelfgebakken cake, taart en koek verkocht. Die koek bleek een dusdanig succes dat het bakken van brood werd overgedaan aan Broodfabriek Voheko uit Blokker. Er kwam een nieuwe generatie meewerken in het bedrijf: de oudste kinderen van een van de broers Conijn, waaronder zijn dochter Greet.

Verhuizing naar Hoorn

Een nieuwe naamswijziging was nodig in 1967 toen bleek dat de capaciteit van de bakkerij te klein werd. Een verhuizing van het bedrijf naar Hoorn volgde. Daar werd de Hoornsche Brood, Koek en Banketfabriek op de Gedempte Appelhaven overgenomen. Omdat er toen in Hoorn al een bakkerij Conijn was, werd op verzoek van de gemeente een andere naam gekozen: ‘Banketfabriek Corda’.

Van een ambachtelijke bakkerij veranderde het bedrijf in een industriële bakkerij. Met de opkomst van de supermarkten, bleef de vraag naar cake en koek stijgen. Halverwege de jaren zeventig verhuisde Corda daarom naar een nieuwe fabriek op Hoorn 80.

Volgende generaties

corda_banket_koekenIn 1994 werden de gebroeders Conijn 1994 opgevolgd door Greet Schilder-Conijn en haar man Bertus Schilder, die ook al jaren bij het bedrijf werkte. Corda maakte onder hun leiding een grote groei door. In 2010 is het bedrijf overgenomen door hun zoon Co.

Grote speler

Corda Banket BV is nu een modern bedrijf en een van de vijf grootste spelers in Nederland in deze branche. Jaarlijks worden zo’n 100 miljoen koeken per jaar gebakken die over de hele wereld verkocht worden. De grootste markt voor Corda is de binnenlandse markt. Koeken van Corda worden met name verkocht in de supermarkten onder private labels.

Hofleverancier

Het predicaat Hofleverancier is een Koninklijke onderscheiding voor kleine en middelgrote bedrijven, die niet noodzakelijkerwijs ook aan het Hof hoeven te leveren. Het gaat om bedrijven van tenminste honderd jaar oud met een duidelijk vooraanstaande plaats in de regio. Zij onderscheiden zich door kwaliteit, vakmanschap, integriteit, soliditeit en continuïteit. Het is een kwaliteitskeurmerk, waarvoor de lat heel hoog ligt. De Koning beslist zelf over toekenning van het predicaat.

To Top