Westfriesland

‘Risico-inventarisatie bij Verdonk Broccoli belangrijk en noodzakelijk’

Still uit Youtube Video Nieuwe Oogst

WERVERSHOOF – Veilig werken is belangrijk voor werknemers en voor werkgevers. Bij maatschap René Verdonk Broccoli in Wervershoof is onlangs een risico-inventarisatie en -evaluatie (RIE) uitgevoerd met een adviseur van Stigas. Dit meldt Agrarisch nieuwswebsite Nieuwe Oogst.

“Het sluipt er zomaar in dat je risico’s over het hoofd ziet. Daarom is het goed dat er een risico-inventarisatie wordt gehouden’, laat medewerker Rob Tessel van het bedrijf optekenen in het artikel. “Wij willen het zo veilig mogelijk hebben voor de medewerkers en wij willen ook dat zij gezond en vitaal blijven. De risico-inventarisatie helpt ons daarbij.”

Een extra uitdaging daarbij is de taalbarrière. Bij het bedrijf werken dertig Poolse medewerkers aan de twee inpaklijnen voor het verwerken van de 215 hectare broccoli. Tessel weet uit ervaring dat Polen uit beleefdheid snel ja zeggen als je vraagt of ze het begrijpen. Extra doorvragen of ze echt alles snappen van de machine is belangrijk.

Verbeterpunten

Het bedrijf laat om de drie jaar een risico-inventarisatie houden. Goed voor de eigen inzichten en afnemers vereisen dit ook vanwege een certificering. Een van de verbeterpunten die aan het licht kwam was een haspel in een andere haspel, wat extra brandgevaar kan opleveren. In de nieuwbouwplannen waarmee het bedrijf bezig is, is voldoende stroompunten een aandachtspunt. Ook reed een medewerker op een heftruck zonder veiligheidsschoenen. Dit kan direct na de constatering worden verholpen.

Werkhouding

Rob Tessel laat in de video gemaakt door Nieuwe Oogst zien dat de werkhouding van het personeel belangrijk is. Luchtmatjes om op te staan, een kruk om erbij te zitten en een opstap beun om op de juiste hoogte te staan. Ook zijn er minipauzes zodat de medewerkers even de benen kunnen strekken.

Risico’s uitsluiten

Na de inventarisatie hoort ook het vastleggen van alles wat er gedaan is om risico’s uit te sluiten of te beperken. “Dat is belangrijk als je in het bedrijf te maken krijgt met bijvoorbeeld een medewerker die zijn been breekt,” aldus Marcel van Diepen van Stigas. “Als dan een inspecteur langskomt en concludeert dat het bedrijf aantoonbaar alles heeft gedaan om dit te voorkomen, wordt er geen boete gegeven.”

Lees het complete artikel via nieuweoogst.nl.

‘Risico-inventarisatie bij Verdonk Broccoli belangrijk en noodzakelijk’
artikel loopt door onder deze advertentie
To Top
*/ ?>