Westfriesland

Dekker Chrysanten (Hensbroek) kanshebber Tuinbouw Ondernemersprijs

HENSBROEK – De finalisten voor de Tuinbouw Ondernemersprijs 2019 zijn bekend. Bestuursvoorzitter Michiel F. van Ginkel bracht een verrassingsbezoek aan Anthura in Bleiswijk, Dekker Chrysanten in Hensbroek, Opti-flor in Monster en Wim Peters Kwekerijen in Someren. Alle vier de ondernemers maken kans om op 9 januari de titel in de wacht te slepen, tijdens de 33e editie van de Tuinbouw Ondernemersprijs.

Dekker Chrysanten, Hensbroek

Familiebedrijf Dekker Chrysanten is een van de meest vooraanstaande chrysantenveredelaars en -vermeerderaars ter wereld. De internationaal georiënteerde onderneming ontwikkelt en vermarkt nieuwe rassen en beschikt over productielocaties in Hensbroek en Tanzania. Bovendien heeft het verkoopkantoren in Nederland, Zuid-Afrika en Colombia en testlocaties in Colombia en Zuid-Afrika. Dekker Chrysanten heeft de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in ontwikkeling van vernieuwende en succesvolle chrysantenrassen en wordt wereldwijd gezien als trendsetter.

Overige kandidaten

Anthura is expert in veredeling en vermeerdering van orchideeën en anthurium. Dit familiebedrijf is in 80 jaar tijd uitgegroeid tot een wereldwijde marktleider en levert jonge planten in meer dan 70 landen over de hele wereld. Om de distributie goed en efficiënt te regelen heeft Anthura productielocaties in Duitsland, Macedonië en China. Het bedrijf heeft jarenlang de focus gelegd op innovatieve en duurzame productontwikkeling, waardoor een ongelimiteerde variatie in kleurrijke rassen is ontstaan.

‘De consument zo optimaal mogelijk laten genieten van bijzondere Opti-flor orchideeën’, zo luidt de missie van familiebedrijf Opti-flor. Dat doen de ondernemers Marco en René Hendriks en Raymond van der Knaap met een team van betrokken en jonge vakmensen in een ondernemende en inspirerende omgeving. Het bedrijf teelt ruim 6 miljoen phalaenopsisplanten op jaarbasis op zeven productielocaties in het Westland, volgens bijzondere, hoogwaardige en exclusieve concepten die allemaal van topkwaliteit zijn. Opti-flor staat dan ook bekend als een creatieve en innovatieve trendsetter. De eigen R&D afdeling heeft een sterke marktgerichte focus waardoor vernieuwende out-of-the-box innovaties ontstaan.

Familiebedrijf Wim Peters Kwekerijen produceert, teelt en verpakt Romatomaten en andere speciale en exclusieve tomatenrassen op 16 hectare in Someren.  Het bedrijf is vooruitstrevend, onafhankelijk en vooruitziend en ziet heel veel kansen voor de tomatenteelt. De ondernemer maakt zoveel mogelijk gebruik van de nieuwste duurzame technieken voor een optimaal resultaat en de beste kwaliteit. Een voorbeeld hiervan is LED-belichting, waardoor hij jaarrond energiezuiniger en productiever kan telen. Met een oppervlakte van 11 ha LED-belichting is het bedrijf koploper in Nederland.

Sterk en vernieuwend

De finalisten hebben met elkaar gemeen dat ze met sterke, vernieuwende strategieën inspelen op de veranderende maatschappij waarbij duurzaamheid en gezonde verdienmodellen goed samengaan. De ondernemers spannen zich in om (jong) talent aan de tuinbouw te binden. Zij produceren een continue stroom aan innovaties en zoeken samenwerking met partners om niet individueel, maar juist als sector door te groeien.

Prijsuitreiking

De jury is nog niet klaar, want de tweede beoordelingsronde gaat nu van start. Op woensdag 9 januari 2019 zal de jury bekend maken welke ondernemer de prijs in ontvangst mag nemen. Dit gebeurt tijdens de 33e feestelijke uitreiking in Keukenhof, waar alle tuinbouwondernemers van harte welkom zijn. Het thema voor deze middag is ‘Tuinbouwtransitie: aanpakken geeft energie’.

Tuinbouw Ondernemersprijs

Royal Lemkes won de Tuinbouw Ondernemersprijs 2018 en is daarmee een jaar lang ambassadeur van de tuinbouwsector. De Tuinbouw Ondernemersprijs is dé ondernemersprijs van de sector die jaarlijks wordt toegekend door de Stichting Tuinbouw Ondernemersprijs. Partners zijn Interpolis, GroentenFruit Huis, Royal FloraHolland, Flynth adviseurs en accountants, Ministerie van Economische Zaken, Rabobank, HPP Exhibitions en Vakblad Bloemisterij|Boomkwekerij.

Ondernemingen en ondernemers die de afgelopen jaren durf, daadkracht, duurzaamheid, doorzettingsvermogen en goed ondernemerschap hebben getoond, komen in aanmerking voor de Tuinbouw Ondernemersprijs. Met het uitreiken van de Ondernemersprijs stelt de Stichting zich ten doel om bekendheid te geven en belangstelling te wekken voor de positieve en innovatieve ontwikkelingen in de Nederlandse tuinbouwsector.

Dekker Chrysanten (Hensbroek) kanshebber Tuinbouw Ondernemersprijs
To Top
*/ ?>