Westfriesland

Feest in Zwaagdijk-Oost: Action bestaat deze week 25 jaar

Foto en beeldmontage Alex Gitzels/Westfriesland Media

ZWAAGDIJK-OOST – Ooit begonnen met een klein winkeltje in Enkhuizen is de discountketen Action niet meer weg te denken in de vele winkelstraten in Nederland. Maar inmiddels ook in België, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg, Oostenrijk en Polen. Het is een groot internationaal bedrijf geworden, tegenwoordig eigendom van de Britse investeringsmaatschappij 3i, maar met haar hoofdkantoor nog steeds in de regio, in Zwaagdijk-Oost.

De gemeente Medemblik grijpt de gelegenheid aan om het bedrijf te feliciteren. “Gemeente Medemblik staat graag stil bij deze bijzondere mijlpaal van één van de grootste bedrijven binnen de gemeentegrenzen. Action, van harte gefeliciteerd!” Niet geheel onlogisch, het bedrijf zorgt voor veel werkgelegenheid binnen de gemeentegrenzen.

Eerste winkel 1993 Enkhuizen. Foto via action.nl

Het begin

Het begon in 1993 met een winkeltje van zestig vierkante meter. De garagebox was het magazijn. Het assortiment bestond vanaf het eerste begin uit al zo laag mogelijk geprijsde artikelen. “Kostenbewustzijn, vanuit een diepgewortelde no-nonsense mentaliteit,” omschrijft het bedrijf het zelf. Eind 1994 bezit Action acht winkels, in 2002 is dat gegroeid naar net geen 100. In 2005 volgt de eerste winkel over de grens in België en groeit het bedrijf met het aantal winkels in Nederland.

 

Distributie

Om deze groei mogelijk te maken wordt in 2007 en in 2010 het distributiecentrum in Zwaagdijk-Oost uitgebreid naar een totale capaciteit van 100.000 m2. Vrachtwagens rijden af en aan om alle winkels continu te voorzien van Action’s dagelijks wisselende en verrassende assortiment.

Verkoop

In 2011 verkopen de oprichters Gerard Deen en Rob Wagemaker hun bedrijf aan het Britse investeringsmaatschappij 3i. Het zou om een bedrag gaan van rond de half miljard euro.

Teller 2018

In het jaarverslag van 2017 staat dat er 35.000 medewerkers op de loonlijst staan. De omzet is gegroeid tot 3,4 miljard euro. Ter vergelijking het al langer bestaande Blokker Holding noteerde een omzet over 2017 van 1,5 miljard euro. Bij Action resulteerde dat over 2017 in een winst van €387 miljoen.

Doorgroeien

Wat Action de komende jaren gaat brengen, zal afhankelijk zijn van eigenaar 3i. Maar een verdere groei, met name in het buitenland, lijkt een zekerheid. Voorlopig zullen de vrachtwagen van Action nog veel en vaak te zien zijn over de wegen in Westfriesland, Nederland en ver daar buiten.

Bronnen: action.eu/historie en wikipedia (cijfers)

Feest in Zwaagdijk-Oost: Action bestaat deze week 25 jaar
To Top
*/ ?>