Westfriesland

Fietsenstunt van bollenschuur naar Experience Store

HOORN – Op 30 juni opent Fietsenstunt de deuren van het Experience Center van 2.500 vierkante meter in het voormalige pand van BCC in het Hof van Hoorn. Het is naast de online winkel de derde vestiging van het bedrijf.

Een groot deel van de enorme winkel is ingeruimd als showroom voor nieuwe fietsen. Maar er is ook een grote afdeling waar allerlei fietsaccessoires en onderdelen worden verkocht, variërend van kleding en helmen tot zadels en fietsmanden. Naast de verkoopruimten en de showrooms heeft de winkel 2 werkplaatsen. De werkplaats beneden wordt gebruikt voor het rijklaar maken van fietsen en servicebeurten. De werkplaats op de begane grond is voor snelle service en reparaties. Op werkdagen is de winkel al om 7 uur geopend zodat voor de werkdag of schooldag, de fiets gebracht kan worden.

Van bollenschuur naar Experience Store in Hoorn

De oorsprong van Fietsenstunt is te vinden in Onderdijk. In 1965 begon Ton Lakeman senior in een oude bollenschuur met het repareren van fietsen. Dit groeide in de loop der jaren uit tot een winkel waar ook fietsen werden verkocht en verhuurd. Deze winkel in Onderdijk werd te klein en er kwam een nieuwe winkel bij in Wieringerwerf.

In 2012 startte zoon Ton Lakeman jr. met de online fietsverkoop. Fietsenstunt.nl, een online fietsenwinkel waar alle bekende fietsmerken te verkrijgen zijn. Al snel werd het duidelijk dat vader en zoon hun krachten konden bundelen om hun klanten nog beter te bedienen. De fysieke winkel combineren met een betrouwbare webshop bleek een gouden greep.

De combinatie van het oude en nieuwe tijdperk, waarin het onmisbare vakmanschap en de digitale wereld elkaar uitstekend aanvullen. “Toen we in 2012 met de online verkoop begonnen in Onderdijk, hadden we natuurlijk nooit kunnen bedenken dat ons bedrijf deze groei zou doormaken.’’ vertelt oprichter Ton Lakeman jr.

Experience Store van 2500m2 

“De optimale combinatie van online en offline is voor ons altijd al belangrijk geweest, maar nu kunnen we in onze Experience Store ook een totaalaanbod van ons assortiment laten zien. Daar hebben we met 2500m2 hier de ruimte voor! Dankzij de opening van een derde fysieke winkel ontwikkelt Fietsenstunt zich van online fietsenwinkel steeds meer naar een omnichannel serviceverlener. Een fysieke belevingswinkel als deze brengt de klant veel meer productbeleving, fysiek en online is als 1 + 1 = 3,” vertelt oprichter Ton Lakeman jr.

Crisis

Vandaag de dag geeft ook de opkomst van de e-bike een impuls aan het aantal kilometers dat de mensen hier trappend afleggen. Toch had de sector het de afgelopen jaren lastig. De invloed van de crisis liet zich ook in deze tak van de economie gelden. In 2015 diende zich nog eens een harde klap aan, die het gevolg was van de afschaffing van het bedrijfsfietsenplan, een voor werknemers fiscaal aantrekkelijke regeling.

Fietsenstunt heeft hier echter weinig last van ondervonden. “Misschien hadden we het zonder de crisis nog beter gedaan”, zegt Lakeman. Waaraan dankt deze onderneming het succes? “Ik heb daar geen eenduidig antwoord op. Je moet eigenlijk alles goed doen in de retail. De rendementen in de branche staan onder druk, mede door de transparantie voor de consument; die kan op internet volop zoeken en vergelijken. Degenen die meerwaarde bieden blijven uiteindelijk over. Wat wij erg belangrijk vinden, is dat wij niet zozeer fietsen verkopen, maar fietsbeleving. Fietsplezier, daar draait het wat ons betreft om. We streven naar een tevreden klant, daar zijn we als bedrijf helemaal op gefocust. Hij moet niet alleen bij ons kopen vanwege de prijs, wij willen hem meer bieden, zoals een eerlijke en onafhankelijke advisering en goede service.”

Internet als etalagefunctie

Internet is onmisbaar, maar het heeft voor ons ook een etalagefunctie: tonen wie je bent, wat je verkoopt. “We beschouwen het als verlengstuk van de winkel. Die blijven het belangrijkst”, benadrukt Lakeman. “We ontvangen de klant dan ook graag in onze winkels, om hem het extra van het persoonlijk contact en onze service te laten ervaren.” Om het eventuele wachten in de winkel te veraangenamen heeft Fietsenstunt zelfs een grote wachtruimte, met luxe fauteuils, tv, koffie, een kinderhoek en leesvoer.

Opening

Nu de verbouwing en uitbreiding achter de rug zijn is het op zaterdag 30 juni tijd voor de opening.

Fietsenstunt van bollenschuur naar Experience Store
To Top
*/ ?>