partner bijdrage

Nieuwe technologische ontwikkelingen in de zorg maken het leven gemakkelijker

REGIO – De ontwikkeling van technologie staat nooit stil. Elk jaar weten verschillende fabrikanten en ontwikkelaars weer te verrassen met nieuwe innovatieve producten die het leven leuker, gemakkelijker of simpelweg beter maken. Dat is bijvoorbeeld het geval bij innovatie kantoorruimtes die worden opgeleverd, maar ook in de zorg zijn deze ontwikkelingen steeds beter zichtbaar. Zelfs futuristische producten, zoals zorgrobots en voortdurende monitoring van een oudere, behoren tegenwoordig al tot de mogelijkheden. Ook wordt het steeds eenvoudiger om je eigen zorg goed te regelen, waarbij de kwaliteit hoger en de keuzevrijheid steeds groter wordt. Deze technologische ontwikkelingen in de zorg gaan op korte termijn voor grote veranderingen zorgen en maken het leven gemakkelijker.

Leefstijlmonitoring bij ouderen

Het lijkt een beetje op toekomstmuziek, maar er wordt al volop gebruik van gemaakt: leefstijlmonitoring. Hierbij worden er – bijvoorbeeld in een woning voor ouderen – sensoren opgehangen die het bewegingspatroon van de bewoner registreren, zodat in de gaten gehouden kan worden of alles in orde is. De valsensor is daarvan een goed voorbeeld. Maar daarbij kan er ook worden meegenomen hoeveel een oudere op een dag beweegt, hoeveel calorieën iemand eet en kan de kwaliteit van de slaap worden beoordeeld. Zelfs realtime monitoring van hartslag en andere lichaamsfuncties is mogelijk, waardoor een arts of verzorgende direct een signaal krijgt als er iets niet goed dreigt te gaan. De zorg wordt steeds persoonlijker en een maatwerkproduct, helemaal afgestemd op de persoonlijke behoeften.

Big data: trends en mogelijkheden herkennen

Big data is het analyseren van grote hoeveelheden (digitale) gegevens. Uit deze computergestuurde analyses komen vaak interessante patronen naar voren, die door mensen lastig te ontdekken zijn. Ook het zoekgedrag van een individuele of grote groep internetgebruikers zegt veel over de interesses van deze personen. Als er in een bepaalde regio veel wordt gezocht naar middelen tegen griep, dan is dat een goede indicatie dat dat er een griepgolf aanstaande of bezig is en zelfs welke richting deze griepgolf zich op beweegt. Door big data op een slimme manier in te zetten, kan dit worden gebruikt om ons leven nog aangenamer te maken. Met big data kan dan bijvoorbeeld opgezocht worden wat de goedkoopste zorgverzekering is en door hoeveel mensen hier gebruik van wordt gemaakt.

Robots in de zorg

Er wordt steeds meer gebruikgemaakt van robotica in de zorg. Mensen die in de zorg werken, kunnen daarbij worden ondersteund door robots die hen zaken uit handen nemen. De hierbij gebruikte robots worden steeds slimmer, waardoor de mogelijkheden ook steeds groter worden. Zo zijn robots een stuk preciezer en kunnen ze tijdens operaties handelingen uitvoeren die met mensenhanden simpelweg onmogelijk zijn. Bovendien zijn er tegenwoordig sociale robots beschikbaar, die eenzaamheid onder ouderen tegen kunnen gaan.

Drones bezorgen medicijnen

Ook drones gaan veel voor de zorg betekenen. Niet alleen kunnen er de mooiste foto- en videobeelden mee gemaakt worden, het is ook mogelijk om met een drone bijvoorbeeld op een afgelegen plek medicijnen af te leveren. In Denemarken wordt hier al volop gebruik van gemaakt. Nu zal het lastiger zijn om in Nederland een plek te vinden die dusdanig afgelegen is, maar het geeft wel aan dat de mogelijkheden er zijn en in de toekomst ook in Nederland gebruikt zullen worden.

Nieuwe technologische ontwikkelingen in de zorg maken het leven gemakkelijkerPopulair deze week

To Top
*/ ?>