Column

Column Robert-Jan Knook: Voor de klas

9 december 2019 – Column Robert-Jan Knook: Voor de klas

Deze week sta ik een paar keer voor de klas. Niet alleen voor masterclasses presenteren maar ook om iets te vertellen over mijn vak. Een paar jaar geleden werd via mijn Rotaryclub gevraagd naar mensen die iets over hun beroep willen vertellen aan leerlingen van vwo-4. Die moeten immers al kiezen welk profiel ze willen volgen en moeten dan een goede indruk hebben van de mogelijkheden die er zijn. Voordeel van de Rotary is dat er veel verschillende beroepen voorkomen en dat de wereldwijde organisatie graag iets doet voor de samenleving, en dus ook voor scholen.

Populaire beroepen zijn natuurlijk advocaten, artsen, succesvolle ondernemers en ik zag dat ook onze burgemeester zich mag verheugen op een volle klas. Burgemeester, dat lijkt me nog wel eens leuk, zeker nu collega Sjors Fröhlich het ook echt is geworden. Het kan dus nog.

maar wat ben ik eigenlijk?

Ik mag aan de leerlingen iets vertellen over mijn beroep, maar wat ben ik eigenlijk? Nieuwslezer, presentator, dagvoorzitter, voice-over, ondernemer, vader, echtgenoot. Een advocaat heeft het makkelijk, een arts ook. Eén woord en je weet wat hij of zijn doet. In mijn vak is dat wel eens lastig uit te leggen.

Laat staan dat het lastig is voor die leerlingen om nu al zo’n belangrijke keuze te moeten maken. Mijn dochter in Havo-3 moet ook gaan kiezen, maar wat? Mijn zoon moet een keuze gaan maken voor de middelbare school, maar welke?

Keuzes maken, elke dag doe je het. Ook als ondernemer. Mijn kinderen adviseer ik goed na te denken, veel rond te kijken en de tijd te nemen voor zo’n keuze. Misschien ook een goede tip aan jullie.

Intussen wens ik iedereen een fijne feestmaand en een ondernemend 2020.

Robert-Jan Knook

Column Robert-Jan Knook: Voor de klasPopulair deze week

To Top
*/ ?>