Westfriesland

Fakkert Hoorn B.V. en Fakkert Schagen B.V. failliet

ZWAAG/SCHAGEN – Dinsdag heeft de rechtbank in Noord-Holland de bedrijven Fakkert Hoorn B.V. en Fakkert Schagen B.V. failliet verklaard. Als curator is mr A.M.H.J.L. Claus aangesteld.

De Fakkert Groep, met vestigingen in Zwaag-Hoorn, Schagen en Zaandam, is sinds 1970 een familiebedrijf. Volgens de website heeft het bedrijf ‘vele jaren ervaring in de merken Mazda, Hyundai, Seat, Mitsubishi en Fiat’. Het autobedrijf was de afgelopen jaren geen officieel merkdealer meer, maar richtte zich op reparaties en verkoop van occasions.

Rechtzaak verloren

Het dealercontract met Fakkert Hoorn en Fakkert Schagen werd in 2014 opgezegd, met een opzegtermijn van 24 maanden tot maart 2016. Voor de rechtbank van Den Haag verloren zij de uitspraak in de zaak van Hyundai Motor Company en Hyundai Nederland over het onrechtmatig gebruik van het merklogo van Hyundai. Het bedrijf werd veroordeeld tot boetes van 60.000 en 54.000 euro en tot het betalen van de proceskosten van ruim 36.000 euro.

Naast een conflict over merkgebruik van Hyundai, was er in mei 2019 ook een zaak aangespannen door Mazda. Op laste van een dwangsom van €2000,- per dag mocht het autobedrijf de aanduiding ‘officiële Service Dealer van Mazda en de MAZDA-woordmerken niet langer gebruiken op ‘een wijze die een bijzondere of commerciële band met Mazda suggereert.

Betreuren

Hyundai Nederland laat aan automotive-online weten de situatie zeer te betreuren. “Wij proberen al geruime tijd tot een gezamenlijke oplossing te komen en hebben Fakkert meerdere voorstellen gedaan om tot een oplossing te komen”, zegt Theo Eitjes, directeur Aftersales bij de importeur. “Maar het bedrijf is al die tijd zich als dealer blijven profileren en dat kan natuurlijk niet. Tot gisteren hebben we geprobeerd de zaak te schikken. Maar het bedrijf bleef volharden in zijn gedrag en daardoor hadden wij geen andere keus. Het is een betreurenswaardige situatie, die wij ten koste van alles hebben willen voorkomen.”

Pierre Fakkert ziet Hyundai als de boosdoener. Op automotive-online.nl reageert op het geheel. “Over een schikking hebben wij het nooit gehad. Wij zijn in hoger beroep gegaan tegen de uitspraken van de rechter en gaan ook in hoger beroep tegen de faillissementsuitspraak. Wij vechten door.”

Vestiging Zaandam

De vestiging in Zaandam met een dealerschap van Mitsubishi staat buiten het faillissement.

Fakkert Hoorn B.V. en Fakkert Schagen B.V. faillietPopulair deze week

To Top
*/ ?>