Westfriesland

OSH: ‘Winkeliers binnenstad doe mee aan proef elke zondag open’

HOORN – Ondernemersvereniging Stad Hoorn (OSH), de vereniging voor ondernemers in de Hoornse binnenstad heeft haar leden gevraagd om mee te doen in een nieuwe proef om de winkels gezamenlijk elke zondag te openen. “De grootwinkelbedrijven zijn bereid om mee te werken aan deze proef”, aldus Rien van Drongelen, voorzitter van de OSH in een bericht aan de leden.

Binnensteden hebben het moeilijk, daar lees je genoeg over in de media. “Middelgrote winkelgebieden zoals Hoorn zullen hun best moeten doen om de consumenten te blijven trekken. Zij zullen zich in moeten zetten op de beleving en het onderscheidend vermogen. Ook zijn succesfactoren als nabijheid, bereikbaarheid, gemak, diversiteit, beperken leegstand en parkeervoorzieningen belangrijk. Alles moet kloppen en de klant is koning”, aldus Van Drongelen.

Binnenstadstafel

De voorzitter van OSH werkt voor een verbeterde binnenstad ook samen met de gemeente. “Inmiddels is er samen met de gemeente een zogenaamde ‘binnenstadstafel’ gestart waaraan met een klein gezelschap wordt nagedacht over een plan van aanpak voor de meest prangende zaken die urgent moeten worden aangepakt. Naast de gemeente zitten ook ondernemers en vastgoedeigenaren aan deze tafel. De feiten en (koop)cijfers worden gedeeld en dat er grote belangen op het spel staan is voor alle partijen gelukkig wel duidelijk.”

Vast staat dat online winkelen niet stopt en vraagt om alternatieven om de consument te verleiden naar onze mooie binnenstad te komen

Online shoppen

“Vast staat dat online winkelen niet stopt en vraagt om alternatieven om de consument te verleiden naar onze mooie binnenstad te komen. De pure webwinkels bereiken weliswaar hoge omzetten, maar door de hoge kosten valt er amper winst te behalen. Retailers die zowel een fysieke winkel als een webshop hebben lukt het om te groeien.”

Als direct in te voeren oplossing wordt er gekeken naar een wekelijke zondagopenstelling. Van Drongelen: “Dit is namelijk een actie die zorgt voor een nieuwe beleving in Hoorn en het sluit aan bij de landelijke en regionale ontwikkelingen. Het is bovendien een actie waartoe wij als ondernemers zelf kunnen besluiten.” Toch is het invoeren niet zo makkelijk als het lijkt. “De reacties laten zien dat ongeveer de helft dit graag wil invoeren terwijl de andere helft de nodige bezwaren heeft. Feit is dat in steden met een gezellig historisch centrum zoals Alkmaar en Amersfoort op de koopzondagen een omzet wordt gemaakt van 12% terwijl dit in Hoorn uitkomt op 6%.”

Tegenargumenten

De ondernemers die tegen een wekelijkse zondagopenstelling zijn hebben daar hun argumenten voor. “De kernpunten van de bezwaren zijn de werk- en gezinsbelasting om 7 dagen van de week open te zijn met alle bijkomende extra kosten. Daarentegen geven veel ondernemers aan dat de eerste dagen van de week de kosten niet opwegen tegen de baten en willen dit bij wijze van proef wel eens uitproberen. Behoudens de traditionele koopzondag aan het eind van de maand is het in heel Hoorn overal gratis parkeren. Er is geen bevoorrading of werkverkeer dus de stad is goed bereikbaar.”

Uit diverse contacten met de grootwinkelbedrijven maken wij op dat zij bereid zijn om mee te werken aan deze proef

‘Doe mee met deze proef’

De voorzitter van OSH verzoekt alle winkeliers mee te doen aan deze proef. “Toch hebben wij als bestuur een verzoek aan u allen om in de periode van 1 juni tot 1 januari 2020 bij wijze van proef de winkel elke zondag van de week open te stellen. Uit diverse contacten met de grootwinkelbedrijven maken wij op dat zij bereid zijn om mee te werken aan deze proef en roepen iedereen op om mee te doen.”

Advies winkeltijden

De voorzitter snapt dat de extra uren op zondag vragen om minder uren doordeweeks. “Om de extra uren op de zondag enigszins te compenseren adviseren wij de volgende winkeltijden in de week aan te houden. Voor de consument zou het prachtig zijn als alle ondernemers meedoen en deze openingstijden zoveel als mogelijk volgen.”

  • Maandag van 12.00 tot 18.00 uur
  • Dinsdag, woensdag en vrijdag van 10.00 tot 18.00 uur
  • Donderdag van 10.00 tot 20.00 uur
  • Zaterdag van 09.00 tot 18.00 uur
  • Zondag van 12.00 tot 17.00 uur
OSH: ‘Winkeliers binnenstad doe mee aan proef elke zondag open’
To Top
*/ ?>