Westfriesland

Printplaatjes als een pizza in een oven; Kbbbd vandaag gestart

REGIO – Maandag 7 oktober om 09.00 uur werd de derde editie van de Kom Binnen Bij Bedrijven Dagen (Kbbbd) gestart met een dubbelbezoek bij Expice in Zwaag. Zowel een klas van het D’Ampte als wethouder Al Mobayed van de gemeente Hoorn brachten deze ochtend een bezoek aan dit bedrijf gespecialiseerd in het assembleren van printplaten.

De Kbbbd is dit keer uitgespreid over een gehele week, waar dit de eerste keren alleen nog in het weekend plaatsvond. Hierdoor zijn de open dagen van de ruim 80 deelnemende bedrijven beter verspreid over de week. Op dit moment hebben al ruim 700 mensen zich aangemeld voor één of meerdere bedrijfsbezoeken.

Scholen

Ook scholen kunnen nu ook onder schooltijd bedrijven bezoeken die aansluiten bij hun opleiding. Onder andere het Tabor College in Hoorn maakt hiervan gebruik. Naast Expice gaat een klas van D’Ampte op bezoek bij Anton beton in Obdam en neemt een andere klas een kijkje bij Habbeké Shipyards in Hoorn.

Expice

Aan Expice in Zwaag dus de eer om de virtuele aftrap van de Kbbbd van dit jaar te zijn. In de fraaie kantine van het bedrijf in de sfeer van een 60’s diner kregen de leerlingen uitleg over het bedrijf. Echt niet alle printplaatjes, die groene plastic plaatjes met kleine computerchips erop, komen uit China, maar ook uit Zwaag. En printplaatjes zitten bijna overal in. Voordat de leerlingen de hal in mogen moeten zij een anti-statische jas aan en een speciale plakstrip op de zool van de schoen. Later in de hal moeten zij een voor een op een plaat staan en een knop indrukken. Nu zijn ze vrij van statische energie.

‘Als een pizza in een oven’

Rob van Drimmelen, adjunct directeur van het bedrijf in Zwaag legt geduldig het proces uit. Niet technisch. “Al de kleine onderdelen op het printplaatje gaan nu de oven in net als een pizza.” Gefascineerd door dit proces kijken de leerlingen in de semi transparante oven en zien het printplaatje aan de andere kant uit de ‘oven’ komen. (zie boven hierboven).

Wethouder Al Mobayed is namens de gemeente Hoorn aanwezig. Zij merkt op dat ondanks de vele machines er nog steeds handjes nodig zijn. “Er blijven dus ook voor jullie nog voldoende banen in de techniek”, wijzend op de leerlingen PIE (Produceren, Installeren en Energie). Na de rondleiding gaan de leerlingen weer terug naar de diner en krijgen voor zij weer vertrekken een printplaatje met een aantal knipperende lampjes als sleutelhanger. De speciale jassen zijn weer uit en de chauffeurs van de Hoorn City Tours staan klaar om de leerlingen weer naar de school te brengen. Benieuwd welk deel van de dag de leerlingen leuker vonden.

Kbbbd

Tijdens de Kbbbd openen 80 bedrijven hun deuren. Hierbij is iedereen is welkom. Of je nou een stage of werk zoekt, of misschien wil je dichter bij huis werken. Een keer per jaar heb je de kans om écht binnen te kijken bij heel veel mooie bedrijven in de regio. Aanmelden en een overzicht van alle deelnemende bedrijven via www.kbbbd.nl.

Organisatie

Deze dagen worden ondersteund door Westfriese Bedrijvengroep, WerkgeversServicepunt Noord-Holland Noord, Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord (NHN) en de zeven Westfriese gemeenten ( Gemeente Enkhuizen, Gemeente Stede Broec, Gemeente Drechterland, Gemeente Hoorn, Gemeente Opmeer, Gemeente Koggenland en Gemeente Medemblik)

Printplaatjes als een pizza in een oven; Kbbbd vandaag gestart
artikel loopt door onder deze advertentie
To Top
*/ ?>