Westfriesland

André Kuipers bij opening Techlab: ‘Laten zien hoe leuk techniek is’

Foto Alex Gitzels/Westfriesland Media

HOORN – Astronaut André Kuipers was de speciale gast bij de opening van het nieuwe Techlab op het Tabor College locatie D’Ampte in Hoorn. Het Techlab in Hoorn is onderdeel van het TechniekPact dat techniekonderwijs beter laat aansluiten op de toekomstige techniek banen.

Na het openingswoord door directeur Stef Macke vertelde André Kuipers uitgebreid over de rol van techniek in ons dagelijks leven. Vanaf het nut van satellieten was zijn stap naar zijn ruimtereis snel gemaakt. Een volle zaal luisterde aandachtig naar zijn bijzondere verhaal en belevenissen van zijn verblijf in de ruimte.

Opening Techlab

Het Techlab in Hoorn is de eerste van twee labs die Westfriesland straks rijk is. De andere komt bij het Martinuscollege in Grootebroek. Op deze locatie kunnen de eigen leerlingen maar ook van voortgezet onderwijs in de regio op een speelse wijze kennis maken met de techniek van de toekomst.

“Wij willen de toekomstige techniek hier laten zien”, geeft Stef Macke aan. “De techniek die nu nog getoond wordt is vrij nieuw, maar straks al deze leerlingen met een diploma aan het werk gaan al gemeengoed geworden.” Hij ziet dat het techniekcurriculum en de examenvereiste het lastig maken om veel aandacht te besteden aan de nieuwe vormen van techniek.

Op de foto en vragen

André Kuipers is populair bij de kinderen. Veel vragen heel beleefd of zij op de foto mogen, ook enkele handtekeningen worden gezet. De astronaut lijkt te genieten van al deze momenten en beantwoord de vele vragen van de kinderen en enkele ouders.

Ondertussen zijn de kinderen direct aan de slag gegaan met alle techniek die in het lab getoond wordt. Vliegen met mini drones in een speciaal afgesloten gedeelte of programmeren van een robot. Een groene kubus blijkt op de ipad opeens een digitale knop te worden waarop afbeeldingen bewegen.

Bedrijven

De techlab moet in de ogen van Macke elk half jaar ververst worden met nieuwe techniek. “Hierdoor blijft het lab interessant om te bezoeken. Hierin willen wij graag samenwerken met bedrijven. Zij kunnen hun techniek hier tonen, waarmee de kinderen ermee kennis kunnen maken.”

De hoop is dat techniek hierdoor meer gaat leven. Er is op dit moment een flink tekort aan uitstroom van techniekleerlingen om de vacatures van de komende jaren op te vangen. Bedrijven die dit herkennen hebben nu via het TechniekPact en het lab een kans om hun sector aan de nieuwe generatie te tonen.

Foto’s en interview

Wij waren bij de opening aanwezig en spraken met André Kuipers over het belang van techniekonderwijs en het techlab.

Andre Kuipers bij opening Techlab Hoorn

#opening Via het Techlab moet de jonge generatie kennis gaan maken met de #techniek van de toekomst. André Kuipers vertelt over het belang van techniekonderwijs en het #techlab Tabor College d'Ampte #hoornLees het artikel en bekijk de fotoserie via: ons.wf/tag/techlabMeer #nieuws uit Westfriesland? Volg OnsWestfriesland en kijk op www.ons.wf.

Gepostet von OnsWestfriesland am Mittwoch, 8. Januar 2020

Woensdagmiddag werd het splinternieuwe Techlab bij het Tabor College locatie D'Ampte in Hoorn geopend door wethouder…

Gepostet von OnsWestfriesland am Mittwoch, 8. Januar 2020

 

André Kuipers bij opening Techlab: ‘Laten zien hoe leuk techniek is’Populair deze week

To Top
*/ ?>