Column

Column Marjolijn Dölle: Blue Monday

21 januari 2020 – Column Marjolijn Dölle: Blue Monday

20-1-20, een datum die “lekker bekt”. Zou zo maar een populaire trouwdatum kunnen zijn. Zo’n datum die je goed kunt onthouden. Maar nee, 20-1-20 is een maandag. Niet zomaar een maandag, maar een kouwe, grauwe, om moedeloos van te worden maandag! Een Blue Monday.  Blue Monday is al jaren een begrip. Het is altijd een maandag in Januari. Hoe komt dat?

In 2005 heeft een Britse psycholoog, Cliff Arnall, een onderzoek gepubliceerd, waarin hij aantoonde dat dit de dag is waarop de grootste kans is dat je depressieve gevoelens ervaart. En waarom? Het weer is nog somber en koud, de dagen nog kort, het feestdagengevoel is weggeëbd, de goede voornemens dreigen te mislukken, het duurt nog even voordat je salaris komt en de vakantie is nog ver weg. Dat maakt dat mensen zich al snel somber of zelfs depressief voelen. Blue Monday is zo’n beetje de deprimerendste dag van het jaar. Volgens de onderzoeker tenminste!

De commercie speelt erop in.

Op dat onderzoek valt natuurlijk heel wat af te dingen. Goed wetenschappelijk onderbouwd is het zeker niet. Maar toch is er sinds 2005 ieder jaar steeds meer aandacht voor Blue Monday. In Utrecht wordt zelfs een Blue Monday festival georganiseerd om langdurig werklozen een hart onder de riem te steken en een positieve “vibe” mee te geven. Er worden mokken en T-shirts verkocht met “Happy Blue Monday” erop. De commercie speelt erop in.

En zo zie je maar dat een belabberd semi-wetenschappelijk onderzoek kan leiden tot een commercieel succes. Als je maar hard genoeg blijft verkondigen dat dit de meest deprimerende dag van het jaar is, ga je het bijna geloven.

Maar ik niet! Ik word vanaf half januari juist steeds blijer.

Maar ik niet! Ik word vanaf half januari juist steeds blijer. Je ziet de dagen lengen, je hoort de eerste vogels weer fluiten, heerlijk! De Kerstborrels zijn voorbij, de Kerststress is voorbij! Geen overdadige diners meer, geen vette oliebollenlucht, geen vuurwerkknallen meer. En zelfs dat “Beste wensen” inclusief 3 zoenen is nu echt gestopt. Heerlijk, alles is weer gewoon! Nee, voor mij geen Blue Monday, voor mij is New Monday! Begin van een heerlijk jaar! Happy New Monday!

Maar als ik aan al die mensen denken die langs de zijlijn staan en het hele jaar door met zorgen te maken hebben, dan moet het bij hen wel gaan om een Blue Year! Wordt het niet eens tijd om er samen voor te zorgen dat ook zij een baan krijgen? Dan wordt het voor hen echt een Happy New Year!

Column Marjolijn Dölle: Blue MondayPopulair deze week

To Top
*/ ?>