13 mei 2024 – Column Gerben H. Bakker: The Matrix
Mijn zoon is van fan het tv-programma ‘De kijk van Koolhoven’. Als gelauwerd filmregisseur neemt Martin Koolhoven hierin de kijker mee langs de parels uit de filmgeschiedenis. Het resultaat is dat de film The Matrix met enige regelmaat het onderwerp van gesprek is in huize Bakker. Zo begrijp ik dat de film een absolute klassieker is in het filmgenre dystopie, de naargeestige variant van sience-fiction. Een film uit 1999 waar ik de affiches nog van heb zien hangen noemt mijn zoon een klassieker. Slik. Toen de kans zich voordeed om de film te bekijken nam ik plaats naast hem op de bank.
Pogingen om een film na te vertellen zijn doorgaans gedoemd te mislukken maar in het belang van deze column doe ik een poging. In het begin van de 21e eeuw neemt kunstmatige intelligentie (AI) een vlucht en overvleugeld op een gegeven moment de ‘echte’ wereld. De mensen leiden een zogenaamde droomwereld waarin ze geen onderscheid meer kunnen maken tussen wat echt is en wat niet. De enige manier om hieraan te kunnen snappen is gebruik te maken van de fouten in de programmering. Afgezien van het gebruik van de Nokia 8110 is de film na 25 jaar nog verrassend actueel, zelfs bijzonder voorspellend en relevant.
‘Afgezien van het gebruik van de Nokia 8110 is de film na 25 jaar nog verrassend actueel, zelfs bijzonder voorspellend en relevant’.
Onlangs organiseerde ik met het TechniekPact West-Friesland een Masterclass rond programmeren en AI. Doel van de Masterclass is onderwijs, bedrijfsleven en overheid uit de regio te informeren over actuele thema’s. Als expert was Chris Obdam, CEO van het low-code IT bedrijf Betty Blocks aangeschoven. Als oud MBO-er deelde hij met ons hoe het programmeren met de jaren is vereenvoudigd en verbaasde hij zich dat het anno nu geen vast onderdeel is van het curriculum in het voortgezet onderwijs. Leon Wielens van Abovo Media nam ons mee in de actuele stand van AI en wat het voor ons kan betekenen. Zo vond ik het opzienbarend dat anno nu al het gros van de (foto)modellen via AI gegenereerd is. In menig campagne wordt u dan ook verleid door modellen zonder vakantiedagen of privacywetgeving.
Als klap op de vuurpijl werd uw columnist leidend voorwerp in een ware deepfake. Bij deepfake wordt in beeld en/of geluid de identiteit van een persoon gestolen en gebruikt voor nep-uitingen. Zo besloot mijn alter-ego ten overstaan van het publiek over te gaan tot het uitdelen van royale cadeaus.
‘In menig campagne wordt u dan ook verleid door modellen zonder vakantiedagen of privacywetgeving’.
Kortom; kunstmatige intelligentie is niet meer weg te denken. Uitdagingen voor de samenleving maar ook zeker voor de jeugd in de schoolbanken. Het is de ‘kunst’ je ertoe te verhouden en er je voordeel mee te doen. The Matrix; we zitten er middenin. Cut!
PS: De registratie van de masterclass kunt u opvragen bij Westfriesland in Bedrijf