15 februari 2022 – Column Marjolijn Dölle: Vlekje wegwerken
De afgelopen weken stond WerkSaam veelvuldig in het nieuws. Er viel ook veel te vertellen: een bericht over de sterke daling van het aantal uitkeringsgerechtigden, een rapport van FNV en de reactie van WerkSaam daarop. En tenslotte een uitgebreide verslaglegging van het bezoek van minister Carola Schouten.
Rode draad in alle berichtgeving is, dat WerkSaam als doel heeft om “mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt” naar werk te begeleiden. In 1 van de krantenkoppen las ik zelfs “mensen met een vlekje of een butsje”. Daar draait mijn maag zich van om, wat een afschuwelijke benaming. Ik spreek liever over mensen met talenten. Of zoals onze oud-voorzitter van de Westfriese Bedrijvengroep, Hans Huibers, steevast zei: “mensen met ongekend talent”.
Wat wij doen bij WerkSaam is alles uit de kast halen om dat ongekende talent naar boven te halen. En in heel veel gevallen lukt dat gelukkig ook, en keren mensen na verloop van tijd weer helemaal zelfstandig terug op de arbeidsmarkt. Iedere ondernemer die daaraan bijdraagt is een sociale ondernemer! Die ondernemers snappen namelijk dat je extra aandacht moet geven aan mensen die al jaren geen betaald werk hebben gehad.
we moeten stoppen om te spreken van “mensen met een vlekje
Vorige week hoorde ik een lezing van Hans Borstlap, de voorzitter van de commissie die allerlei aanbevelingen heeft gedaan om de arbeidsmarkt te verbeteren. Ook hij is heel stellig in zijn overtuiging dat we moeten stoppen om te spreken van “mensen met een vlekje, butsje of afstand tot de arbeidsmarkt”. Want, zegt hij “de arbeidsmarkt heeft een afstand tot de mensen die kunnen en willen werken!”
Daar ben ik het hartgrondig mee eens. Want zo simpel is het uiteindelijk. Aan de ene kant is er een enorme krapte op de arbeidsmarkt, en vacatures kunnen niet vervuld worden. Bedrijven kunnen niet groeien, omdat ze geen personeel kunnen vinden. Aan de andere kant hebben we in Nederland ca 1 miljoen mensen die langs de zijlijn staan. Doordat zij vaak lange tijd niet gewerkt hebben, hebben ze simpelweg een langere inwerkperiode nodig. Of een intensievere begeleiding. Of ondersteuning bij het oplossen van problemen zoals schulden, mantelzorg, kinderopvang of goede huisvesting. Of een mogelijkheid om halve dagen te werken. Het kan van alles zijn, maar het werkt niet als ze vanaf dag 1 volledig in de pas moeten lopen met werknemers die al jaren meedraaien.
Met andere woorden: als de arbeidsmarkt daar rekening mee houdt en zich aanpast, dan moet het zeker lukken om weer evenwicht te krijgen in vraag en aanbod.
En over vlekjes hebben we het niet meer!