Westfriesland

’30 miljoen premieverlaging voor de Westfries’

REGIO – De Westfriese Bedrijven Groep (WBG) ziet ruimte voor premie verlaging voor Westfriezen omdat zij 30 miljoen minder zorgkosten maken dan bewoners uit de randstad. Dit volgt uit een column en uitspraak van Hans Huibers, voorzitter van de Westfriese Bedrijvengroep eerder op deze website.

Stichting Zorg, Zoals de Westfries het Wil (ZZWW) heeft de zorgbehoefte en het aanbod in Westfriesland onderzocht. Daaruit blijk dat elke inwoner in Westfriesland €200,- per jaar minder zorgkosten maakt dan inwoners elders. Op jaarbasis is dat €30 miljoen.

‘nuchtere werkersmentaliteit’

Hans Huibers, voorzitter van de Westfriese Bedrijven Groep verbaast zich niet dat de kosten lager liggen in zijn regio. “Westfriesland wordt geroemd om een nuchtere werkersmentaliteit. Handen uit de mouwen, niet snel ziek en veel mantelzorg. Wij zorgen nog voor elkaar.”

Dat de regio niets terug ziet van de 30 miljoen vindt hij hoogst merkwaardig. “Kijk, als u in Amsterdam woont en een autoverzekering afsluit betaalt u een hogere premie. Risicotoeslag heet dat. Als u in Westfriesland woont en we met elkaar minder zorgkosten maken zien we daar geen Euro van terug.

‘Wereld op zijn kop’

De Stichting Zorg, Zoals de Westfries het Wil, heeft dit onderwerp al aan de orde gesteld bij VGZ Univé. Zij erkennen de feiten maar daarna blijft het stil. Géén voorstel om de premie te verlagen of het zorgaanbod te verbreden. Hans Huibers: “Omdat Westfriesland minder gebruik maakt van de zorg dreigen voorzieningen hier juist eerder te verdwijnen. Terwijl we wel meer betalen aan zorg dan wat we zelf gebruiken. Dat is toch de wereld op zijn kop.”

De Westfriese bedrijven bepleiten een fundamentele discussie over dit onderwerp. Waarom mag een autoverzekeraar wél een regionale risicotoeslag berekenen, waarom wil een zorgverzekeraar geen rekening houden met regionale verschillen in risico’s. “En ik nodig u iedereen van harte uit. Kom in Westfriesland je bedrijf vestigen, wonen en werken. Want wij werken hard, zijn gezonder en zorgen voor elkaar, ” sluit Hans Huibers zijn betoog af.

Lees en luister hier de column van Hans Huibers, de aanleiding van dit betoog.

To Top